Η ιντερλευκίνη 13 (IL-13) είναι μια κυτοκίνη που αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο για νέους ρόλους σε αλλεργικές και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Όπως πολλά συστατικά της ανοσολογικής απόκρισης, η IL-13 έχει έναν φυσιολογικό ρόλο στην καταπολέμηση της λοίμωξης – δηλαδή, την εξάλειψη των ελμινθικών παρασίτων από το έντερο – αλλά μπορεί επίσης να ασκήσει παθολογικές επιπτώσεις όταν παράγεται υπερβολικά.

Η IL-13 έχει αναφερθεί ως συστατικό διαφόρων τύπων βλεννογόνου φλεγμονής, όπως αλλεργικό άσθμα, ελκώδης κολίτιδα, ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα (ΕΟ) και διάφορες ασθένειες με σημαντικό συστατικό της ίνωσης. Επί του παρόντος, υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια για τη δοκιμή στρατηγικών  της IL-13 στην κλινική, κυρίως λόγω του προτεινόμενου ρόλου της IL-13 στο άσθμα, αλλά και από την ανακάλυψη της συμβολής της σε άλλες ασθένειες.

Ως συστατικό της ανοσοαπόκρισης του βλεννογόνου του εντέρου, η IL-13 έχει αναγνωριστεί κυρίως για τον ρόλο της στη φλεγμονώδη αντίδραση σε ελμινθικές λοιμώξεις. Η IL-13 λειτουργεί σε διάφορα επίπεδα για την καταπολέμηση αυτής της λοίμωξης, διεγείροντας την παραγωγή βλέννας από κύπελλα, προκαλώντας τοπική απελευθέρωση εοταξίνης για να προσελκύσει ηωσινόφιλα και αύξηση της παραγωγής IgE (όλες οι αποκρίσεις που μοιάζουν με IL-13 προκάλεσαν παθολογία αεραγωγών στο πειραματικό αλλεργικό άσθμα), καθώς και ως πιθανό να συμβάλλει στην αυξημένη κινητικότητα του εντέρου και στην επιθηλιακή έκκριση (μέσω διακοπής της στενής διασταύρωσης και πιθανώς ενισχυμένης διαμεμβρανικής αγωγιμότητας της κυστικής ίνωσης που προκαλείται από την έκκριση του χλωριούχου κορυφής.

Ο εξέχων ρόλος της IL-13 στα μοντέλα αλλεργικού άσθματος και η υπερβολική παραγωγή IL-13 στο ανθρώπινο άσθμα οδηγούν επί του παρόντος την ανάπτυξη και τον έλεγχο των ενώσεων αντι-IL-13 σε κλινικές δοκιμές. Τα ζωικά μοντέλα αλλεργικού άσθματος δείχνουν σαφώς ότι τα ποντίκια που δεν ανταποκρίνονται στην IL-13 είναι ανθεκτικά στην υπερευαισθησία των αεραγωγών που προκαλείται από αλλεργιογόνα και τις επακόλουθες φλεγμονώδεις αλλαγές.

Τώρα που οι πρώτες αναφορές υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων αντι-IL-13 για το ανθρώπινο άσθμα, άλλες καταστάσεις που εμπλέκουν την IL-13 στην παθογένεσή τους μπορεί επίσης να επωφεληθούν από αυτόν τον αγωγό φαρμάκων. Για παράδειγμα, η IL-13 μπορεί να είναι τελεστής κυτοκίνης σε ινωτικές ασθένειες, από ιδιοπαθή πνευμονική αρτηριακή υπέρταση έως προοδευτική συστηματική σκλήρυνση.

Παρακάτω εξετάζουμε τη συσχέτιση της IL-13 με διάφορες γαστρεντερικές φλεγμονώδεις ασθένειες, ελκώδη κολίτιδα, EO και την ίνωση που σχετίζεται με τη φολιδωτή νόσο του Crohn. Η IL-13 είναι μια πλειοτροπική κυτοκίνη τόσο στις κυτταρικές πηγές της όσο και στις παρατηρούμενες δράσεις της. Προκλινικά και in vitro δεδομένα δείχνουν τη συμμετοχή αυτής της κυτοκίνης στην παθογένεση χρόνιων φλεγμονωδών διαταραχών του γαστρεντερικού σωλήνα, ιδιαίτερα της ελκώδους κολίτιδας, του ΕΟ και του σχηματισμού περιτονικού συριγγίου στη νόσο του Crohn.

Υπάρχουν πολλές ενώσεις για την εξουδετέρωση της IL-13 και την ενεργοποίηση του συστήματος υποδοχέων της, εκ των οποίων ορισμένες έχουν δείξει βιολογική δραστικότητα και αποτελεσματικότητα στο άσθμα. Η μελέτη προκύπτει από μελέτες κατά της IL-13 για την ελκώδη κολίτιδα, τη νόσο του Crohn και τελικά το EO αναμένουν με ανυπομονησία να κατανοήσουν περαιτέρω τη σημασία της IL-13 στην υποστήριξη της καθιερωμένης φλεγμονής του γαστρεντερικού σωλήνα.

ΠΗΓΗ: Mannon P, Reinisch W.Interleukin 13 and its role in gut defence and inflammation. Gut 2012;61:1765-1773.