Όχι μόνο η έλλειψη ύπνου σας κάνει να νιώθετε απαίσια, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι βλάπτει τον εγκέφαλο.Επιπλέον, η απώλεια ύπνου για μεγάλες περιόδους μπορεί ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και άλλες νευρολογικές ασθένειες.Οι ερευνητές θέλουν να καταλάβουν πώς η στέρηση ύπνου προκαλεί αυτή τη βλάβη.Σε μια νέα μελέτη στο Journal of Proteome Research της ACS, μια ομάδα που εργάζεται με ποντίκια εντόπισε μια προστατευτική πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο μειώνεται με τη στέρηση ύπνου, οδηγώντας σε νευρωνικό θάνατο.

Μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε νευρολογική βλάβη στον ιππόκαμπο, ένα μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μάθηση και τη μνήμη.

Για να κατανοήσουν καλύτερα τις αλλαγές που ευθύνονται για αυτό το αποτέλεσμα, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να εξετάζουν αλλαγές στην αφθονία των πρωτεϊνών και του RNA, το οποίο περιέχει γενετικά κωδικοποιημένες οδηγίες που προέρχονται από το DNA. Με αυτόν τον τρόπο, προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει ορισμένους παράγοντες που συνδέουν την απώλεια ύπνου με τη βλάβη. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν επιβεβαιώσει γενικά ότι παίζουν ρόλο στη γνωστική λειτουργία σε μεγαλύτερους πληθυσμούς ζώων. Έτσι, οι Fuyi Xu, Jia Mi και οι συνεργάτες τους ξεκίνησαν να εξερευνήσουν περαιτέρω πώς η απώλεια ύπνου βλάπτει τον εγκέφαλο και να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους.

Για να ξεκινήσουν, οι ερευνητές αξιολόγησαν πόσο καλά τα ποντίκια περιηγήθηκαν σε έναν απλό λαβύρινθο και έμαθαν να αναγνωρίζουν νέα αντικείμενα μετά από στέρηση ύπνου για δύο ημέρες.

Στη συνέχεια εξήγαγαν τις πρωτεΐνες στον ιππόκαμπο των ζώων και εντόπισαν εκείνες των οποίων η αφθονία άλλαξε. Στη συνέχεια, για να περιορίσουν περαιτέρω τις πιθανότητες, εξέτασαν δεδομένα που συνδέουν αυτές τις πρωτεΐνες με την απόδοση του λαβυρίνθου σε σχετικά στελέχη ποντικών που δεν είχαν υποστεί στέρηση ύπνου. Αυτή η προσέγγιση οδήγησε τους ερευνητές στην πλειοτροφίνη (PTN), η οποία μειώθηκε στα ποντίκια που στερούνταν ύπνου.

Μέσω μιας ανάλυσης του RNA, η ομάδα αναγνώρισε τη μοριακή οδό μέσω της οποίας η απώλεια PTN προκαλεί τον θάνατο των κυττάρων στον ιππόκαμπο.

Όταν εξέτασαν γενετικές μελέτες σε ανθρώπους, διαπίστωσαν ότι η PTN εμπλέκεται στη νόσο του Αλτσχάιμερ και σε άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Αυτή η έρευνα αποκάλυψε έναν νέο μηχανισμό με τον οποίο ο ύπνος προστατεύει τη λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι σημειώνουν επίσης ότι τα επίπεδα PTN θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως δείκτης γνωστικής εξασθένησης που προκύπτει από την αϋπνία.

ΠΗΓΗ: Yutong Zhou, Hui Li, Xiaoya Liu, Xiaodong Chi, Zhaoxi Gu, Binsen Cui, Jonas Bergquist, Binsheng Wang, Geng Tian, Chunhua Yang, Fuyi Xu, Jia Mi. The Combination of Quantitative Proteomics and Systems Genetics Analysis Reveals that PTN Is Associated with Sleep-Loss-Induced Cognitive Impairment. Journal of Proteome Research, 2023; 22 (9).