Μια καινοτομική εξέταση που θα σας συναρπάσει για την ακρίβειά της, αλλά και για την τεράστια σημασία της είναι η συγκέντρωση των μετάλλων στο σάλιο μας. Η συγκέντρωση αυτή αυξάνεται στην στοματική μας κοιλότητα ειδικά με τα αμαλγάματα που ήδη υπάρχουν με την πάροδο των χρόνων. Οπότε παρατηρούμε στην έκκριση σάλιου αύξηση των μετάλλων ειδικά μετά τη μάσηση τσίχλας, λόγω ότι τα σφραγίσματά μας είναι παλιά και πορώδη.

Με την εξέταση αυτή μετράμε την συγκέντρωση των ακόλουθων μετάλλων: Χαλκό, Κάδμιο, Υδράργυρο, Νικέλιο, Παλάδιο, Πλατίνα, Ασήμι, Αλουμίνιο, Καβάλτιο, Χρώμιο, Ιρίδιο, Μολυβδένιο, Ρόδιο, και Χρυσός.

Για το δείγμα του σάλιου πριν την μάσηση τσίχλας, ο ασθενής δεν πρέπει να φάει ούτε να καπνίσει 15 λεπτά  πριν την συλλογή του δείγματος.

Για το δείγμα του σάλιου κατά την διάρκεια της μάσησης τσίχλας, ο ασθενής πρέπει να μασάει τουλάχιστον 15 λεπτά και σε αυτή την περίοδο να γίνεται η λήψη σάλιου 3ml περίπου σε αποστειρωμένο σωληνάριο μη μεταλλικό.

Η εξέταση αυτή είναι σημαντική γιατί η πλήρης θεραπεία είναι η πλήρης αποκατάσταση της στοματικής χλωρίδας και η ρύθμιση στα φυσιολογικά επίπεδα των μετάλλων και ιχνοστοιχείων.