Hair

Η διαγνωστική ανάλυση για ιχνοστοιχεία από ιστό τρίχας είναι μια πολύ ωφέλιμη διαδικασία. Η τρίχα προέρχεται από μεγάλο αριθμό εξειδικευμένων κυττάρων που δημιουργούν τον θυλάκα. Κατά την διάρκεια της αύξησης του μεγέθους των μαλλιών, υπάρχει πλήρης επικοινωνία με το εσωτερικό περιβάλλον του οργανισμού μας όπως αίμα, λέμφος και ενδοκυτταρικά υγρά (matrix).  Όσο η τρίχα συνεχίζει να μεγαλώνει και φτάνει στην επιφάνεια του δέρματος, οι εξωτερικές της στοιβάδες σκληραίνουν κλειδώνοντας τα μεταβολικά προϊόντα που συσσωρεύονται κατά την περίοδο του σχηματισμού της. Αυτή η βιολογική διαδικασία μας δίνει εξαιρετική πληροφορία για τα επίπεδα των ιχνοστοιχείων στον οργανισμό γενικά και την διατροφική-μεταβολική λειτουργία, η οποία αντιστοιχεί χρονικά στο συγκεκριμένο ύψος της τρίχας που εξετάζεται.

Η εξαιρετική αναλυτική με ακρίβεια μέθοδος (ICP-φασματομετρία μάζας με υψηλό πρόγραμμα υψηλής ευκρίνειας και ποιότητας) ανιχνεύει ποιοτικά και ποσοτικά τα επίπεδα 37 ιχνοστοιχείων και προσφέρει εξαιρετική ανάλυση και αξιολόγηση ώστε να καταγραφούν οι ελλείψεις, οι περίσσιες, και οι διαταραχές των ιχνοστοιχείων στον οργανισμό. Η διαγνωστική αυτή ανάλυση της τρίχας προσφέρει στον ασθενή έναν  οικονομικό και ευαίσθητο δείκτη του επίπεδου υγείας του με απώτερες επιδράσεις στην διόρθωση της διατροφής, του στρες, της έκθεσης του σε πιθανά τοξικά μέταλλα και τις επιπτώσεις τους στην διατροφική ισορροπία των προσλαμβανόμενων στοιχείων και μετάλλων, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευτούν με άλλες εξετάσεις.

Σήμερα στον χώρο της υγείας είναι πολύ σημαντικό να ανιχνεύεται το διατροφικό προφίλ των προσλαμβανόμενων ιχνοστοιχείων μιας και τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι απολύτως απαραίτητα για την ζωή αλλά και για την διατήρηση της υγείας.  Είναι απαραίτητα διότι συμμετέχουν ενεργά στο μεταβολισμό και την δομική υποστήριξη των κυττάρων, την μετάδοση νευρικών σημάτων, την μυϊκή δραστηριότητα, τις ανοσολογικές δράσεις, την αντιοξειδωτική και ενδοκρινική δράση, όλες τις ενζυμικές λειτουργίες, την όξινη και βασική ισορροπία, καθώς και την ορθή λειτουργία του γενετικού μας υλικού (DNA). Δηλαδή με την μέτρηση των ιχνοστοιχείων και μετάλλων από τον ιστό της τρίχας, καθορίζονται έμμεσα και τα επίπεδα στον μεσοκυττάριο χώρο (matrix), διότι πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη ομοιόσταση ώστε να αποφεύγεται η ασθένεια.

Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των ιχνοστοιχείων και των μετάλλων είναι η προετοιμασία και η ποιότητα της τροφής, οι διατροφικές συνήθειες, οι γενετικές και μεταβολικές διαταραχές, οι ασθένειες, το στρες, τα φάρμακα, η ρύπανση του περιβάλλοντος, και η έκθεση σε βαριά μέταλλα. Πολύ σπάνια σήμερα συμβαίνει να μην υπάρχει κάποια διαταραχή σε κάποιο από τα ιχνοστοιχεία στον άνθρωπο.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις και η εκτενής ανάλυση των αποτελεσμάτων σε ατομικό επίπεδο δείχνουν την σημερινή κατάσταση του οργανισμού καθώς και την τάση που έχει να νοσήσει από ποιά ασθένεια. Οι αναλύσεις αυτές είναι πολύ χρήσιμες για το γιατρό ή τον επαγγελματία υγείας για να ρυθμίσει κατάλληλα την φυσιολογία του ασθενή του ή να προλάβει κάποια νόσο ή κάποιο σύμπτωμα. Τα αποτελέσματα πραγματοποιούνται από πιστοποιημένα εργαστήρια με σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Το αποτέλεσμα της ανάλυσης της τρίχας περιλαμβάνει εξατομικευμένα όλα τα επίπεδα των μετάλλων και ιχνοστοιχείων, τα οποία αναγράφονται σε τις εκατό μιλιγραμμάρια (δηλ. μιλιγραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρίχας). Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει μέτρηση των επιπέδων 15 ιχνοστοιχείων (Ca, Mg, Na, K, Cu, Zn, P, Fe, Mn, Cr, Se, B, Co, Mo, S), τα οποία θεωρούνται σημαντικά για τις βασικές βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού (μυϊκή δραστηριότητα, ενδοκρινική λειτουργία, αναπαραγωγή, και ακεραιότητα του σκελετού). Επίσης, γίνεται μέτρηση 8 τοξικών στοιχείων ((Sb «Αντιμόνιο», U «Ουράνιο», As «Αρσενικό», Be «Βηρύλλιο», Hg «Υδράργυρος», Cd «Κάδμιο», Pb «Μόλυβδος», Al «Αλουμίνιο») ή βαρέων μετάλλων, τα οποία βρίσκονται στο περιβάλλον και συσσωρεύονται στον εξωκυττάριο χώρο (matrix). Επιπλέον, 14 επιπρόσθετα στοιχεία μετρούνται (Ge «Γερμάνιο», Ba «Βάριο», Bi «Βισμούθιο», Rb «Ρουβίδιο», Li «Λίθιο», Ni «Νικέλιο», Pt «Λευκόχρυσος», Tl «Θάλλιο», V «Βανάδιο», Sr «Στρόντιο», Sn «Κασσίτερος», Ti «Τιτάνιο», W «Βολφράμιο», Zr «Ζιρκόνιο»), τα οποία θεωρούνται σημαντικά και η λήψη τους απαραίτητη στην καθημερινότητα.

Επίσης, η  ανάλυση τρίχας περιλαμβάνει εξατομικευμένη αξιολόγηση και ανάλυση για το μεταβολικό τύπο, τα πρόσφατα επίπεδα ιχνοστοιχείων και την συμβολή τους στην χημεία του σώματος. Επιπλέον, δίδονται συστάσεις για τροφές που πρέπει να αποφεύγονται και τι πρέπει να λαμβάνεται από τον καθένα. Έμπειροι επιστήμονες συμβουλεύον τι βιολογικά σκευάσματα πρέπει να χορηγηθούν για την ρύθμιση της φυσιολογίας εξατομικευμένα, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τον μεταβολικό τύπο και το ποσοστό των ιχνοστοιχείων.

Εικόνα 1. Ο ανταγωνισμός και η συνέργεια μεταξύ ιχνοστοιχείων ώστε να αποφεύγεται η αλόγιστη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.
Εικόνα 2. Ο ανταγωνισμός και η συνέργεια μεταξύ ιχνοστοιχείων και βιταμινών ώστε να αποφεύγεται η αλόγιστη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωστοποιηθεί ότι η διαγνωστική αξία της ανάλυσης τρίχας έχει μελετηθεί και τεκμηριωθεί από το παρελθόν από αρκετούς γιατρούς για τις περισσότερες ασθένειες. Η διάγνωση με αυτή την εξέχουσα τεχνολογία μπορεί να προλάβει και να αποτρέψει σημαντικές ασθένειες, οι οποίες μπορεί να έχουν αιτίες του συμπαθητικού και του παρασυμπαθητικού άξονα. Τα ευρήματα ξεκίνησαν να δημοσιεύονται από το 1989 και σε διεθνές επίπεδο. Ο συμπαθητικός άξονας περιλαμβάνει τις παρακάτω καταστάσεις: ανησυχία, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλεργίες, διαβήτης, βακτηριακές λοιμώξεις, υπερένταση, υπερθυρεοειδισμός, υποπαραθυρεοειδισμός, νόσος του Parkinson, σκλήρυνση κατά πλάκα, πεπτικά έλκη, μετα εμμηνοπαυσιακό σύνδρομο, ανοσοκαταστολή και άλλες. Ο παρασυμπαθητικός άξονας περιλαμβάνει τις παρακάτω καταστάσεις: κατάθλιψη, οστεοαρθρίτιδα, αλλεργίες με χαμηλή ισταμίνη, ιογενείς λοιμώξεις, υπόταση, υποθυρεοειδισμός, λύκος, ψευδής σκλήρυνση κατά πλάκα, AIDS, γαστρικά έλκη, προ εμμηνοπαυσιακό σύνδρομο, ανοσοανεπάρκειες και άλλες.

Για την καλύτερη διαγνωστική ποιότητα η συλλογή τρίχας είναι πολύ σημαντική. Η συλλογή θα πρέπει να γίνεται με επαγγελματική καθοδήγηση. Το δείγμα δεν θα πρέπει να είναι βαμμένο και να μην είναι υπό την επήρεια χημικών ουσιών. Επίσης, τα μαλλιά με ζελέ, κρέμες και άλλα προϊόντα είναι ακατάλληλα για δείγματα. Επίσης, το μήκος της τρίχας πρέπει να λαμβάνεται από την ρίζα και να έχει μήκος περίπου 3 εκατοστά και βάρος 125 μιλιγραμμάρια για μια ανάλυση.

Συμπερασματικά η διάγνωση αξία της τρίχας για ανίχνευση συγκεντρώσεων ιχνοστοιχείων και βαρέων μετάλλων είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη για την ρύθμιση της φυσιολογίας του ανθρώπου παρέχοντας σημαντικά εφόδια για την διατροφική βιοχημεία. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι το χαμηλό κοστολόγιο και η μεγάλη αξιοπιστία της, καθώς και η πληθώρα πληροφοριών που παρέχονται για τον ασθενή. Επίσης, η διαγνωστική αυτή προσέγγιση είναι πολύ πιο αξιόπιστη από αίμα γιατί μας δίνει με ακρίβεια τα επίπεδα αποθήκευσης των ιχνοστοιχείων, ενώ η ανάλυση με αίμα δείχνει τα προσωρινά επίπεδα των ιχνοστοιχείων γιατί αυτά μεταφέρονται σε διαφορετικούς ιστούς στο σώμα και δεν είναι σταθερά. Επίσης, το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι στο αποτέλεσμα της ανάλυσης της τρίχας συμβουλεύεται ο ασθενής με την ρύθμιση εξατομικευμένα του ψυχο-νευρο-ενδοκρινολογικού-ανοσολογικού άξονα και με στοχευμένη αποτοξίνωση, καθώς και με διατροφή που περιλαμβάνει τροφές που πρέπει να λαμβάνονται, και τροφές που πρέπει να αποφεύγονται, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να λαμβάνει αλόγιστα συμπληρώματα διατροφής. Με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνεται εξισορρόπηση στην ομοιόσταση του οργανισμού και πρόληψη για όλες τις ασθένειες.

Ο καθένας πρέπει να κάνει την συγκεκριμένη ανάλυση για πρόληψη αλλά και για εξαιρετική διάγνωση σε οποιαδήποτε ασθένεια.

Βιβλιογραφία

Ryabukhin, T.S.: International Coordinated Program on Activation Analysis of Trace Element Pollutants in Human Hair. Hair, Trace Elements, and Human Illness. Brown, A. C.; Crounse, R. G., ed. Praeger Publications, 1980.

Karpas Z, Lorber A, Sela H, Paz-Tal O, Hagag Y, Kurttio P, Salonen L., Measurement of the 234U/238U ratio by MC-ICPMS in drinking water, hair, nails, and urine as an indicator of uranium exposure source. Health Phys. 2005 Oct;89(4):315-21.

Metals and Neurotoxicology. Wright, RO, et al. J. Of Nutr. 138,12, 2007.

Copper, Chromium, Manganese, Iron, Nickel and Zinc Levels in Biological Samples of Diabetes Mellitus Patients. Kazi, TS, et al. Biol. Trace Elem. Res. 122,1, 200

Miekeley, N., et al. Elemental Anomalies in Hair as Indicators of Endocrinologic Pathologies and Deficiencies in Calcium and Bone Metabolism., J. Trace Elem. Med. Biol. 15, 1, 2005

Toxic Trace Metals in Mammalian Hair and Nails. United States Environmental Protection Agency Publication 1979; EPA-600/4: 79: 049.

Mercury as a Risk Factor for Cardiovascular Disease. J. Nutr. Biochem. 18, 2007.

Spallholz JE, Boylan LM, Palace V, Chen J, Smith L, Rahman MM, Robertson JD., Arsenic and Selenium in Human Hair; A comparison of Five Countries With and Without Arsenicosis., Biol Trace Elem Res. 2005 Aug;106(2):133-44.

Batzevich VA., Hair trace element analysis in human ecology studies., Sci Total Environ. 1995 Mar 15;164(2):89-98.

The Role of Mercury and Cadmium Heavy Metals In Vascular Disease, Hypertension, Coronary Heart Disease and Myocardial Infarction. Houston, MC. Altern. Ther. Health Med. 13,2,2007

Changes of Selenium, Copper and Zinc Content in Hair and Serum of Patients with Idiopathic Scoliosis. Dastych, M, et al. 2008 Orthopedic Research Society. Wiley Periodicals, Inc. J. Orthop. Res.

Longitudinal Hair Chromium Profiles of Elderly Subjects with Normal Glucose Tolerance and Type 2 Diabetes Mellitus. Stupar, J., et al. Metabolism. 56,1, 2007.

Strain, W. H.; Steadman, L. T.; Lankau, C. A.; Berliner, W. P.; Pories, W. J.: Analysis of Zinc Levels in Hair for the Diagnosis of Zinc Deficiency in Man. J Lab Clin Med 1966; 68.

Wang, CT, et al., Concentrations of Calcium, Copper, Iron, Magnesium, Potassium, Sodium and Zinc in Adult Females hair with Different Body Mass Indexes in Taiwan., Clin. Chem. Lab. Med. 43, 4, 2005.

Evaluation of Toxic Metals in Biological Samples (Scalp Hair, Blood and Urine) of Steel Mill Workers by Electrothermal Atomic Adsorption Spectrometry. Afridi, HI, et al. Toxicol. Ind. Hlth. 9, 2006.

Determination of Cadmium in Whole Blood and Scalp Hair Samples of Pakistani Male Lung Cancer Patients by Electrothermal Atomic Absorption Spectrometer. Kazi, TG, et al. Sci. Total Environ. 389,2, 2008.

Leung PL, Huang HM, Sun DZ, Zhu MG., Hair concentrations of calcium, iron, and zinc in pregnant women and effects of supplementation., Biol Trace Elem Res. 1999 Sep;69(3):269-82.

Gill US, Schwartz HM, Bigras L., Results of multiyear international interlaboratory comparison program for mercury in human hair., Arch Environ Contam Toxicol. 2002 Nov;43(4):466-72.