Το δομοΐκό οξύ που συσσωρεύεται στα θαλασσινά είναι τοξικό για τον εγκέφαλο. Η έρευνα αποδεικνύει ότι αυτή η τοξίνη προκαλεί φθορά στα νεφρά σε συγκεντρώσεις που είναι πάνω από 100 φορές χαμηλότερες από αυτές που προκαλούν νευρολογικά συμπτώματα. Επίσης, η χημική ουσία που μπορεί να συσσωρεύεται στα θαλασσινά είναι γνωστό ότι προκαλεί φθορά στον εγκέφαλο, και είναι επιπλέον τοξική στα νεφρά, αλλά σε μικρότερες συγκεντρώσεις. Τα ευρήματα που έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό της Αμερικάνικης ομοσπονδίας της Νεφρολογίας (JASN), προτείνουν ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τα επίπεδα της τοξικότητας τα οποία είναι ασφαλή για τους καταναλωτές.

Οι ωκεανοί σε όλο τον πλανήτη περιέχουν φύκη, τα οποία περιέχουν συγκεκριμένα χημικά που μπορεί να είναι βλαβερά στους ανθρώπους και σε άλλους ζωντανούς οργανισμούς. Πολλά από αυτά τα χημικά θεωρούνται νευροτοξίνες διότι προκαλούν ζημιά στον εγκέφαλο. Η νευροτοξίνη με το όνομα δομοΐκό οξύ επίσης ονομάζεται «Amnesic Shellfish Poisoning,» είναι πολύ σταθερή, ανθεκτική στην ζέστη, και γίνεται όλο και πιο διακριτή λόγω περιβαλλοντικών αλλαγών. Επίσης, μπορεί να συσσωρευτεί σε μύδια, στρείδια, και ψάρια και για αυτό ο παγκόσμιος οργανισμός φαρμάκων των ΗΠΑ έχει βάλει νομικό όριο στο δομοΐκό οξύ σε θαλασσινά λόγω των ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Επειδή το δομοΐκό οξύ απελευθερώνεται από το σώμα μέσω νεφρών, ο Δρ. Darwin Bell και Δρ. Jason Funk από την Ιατρική της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, μελέτησαν και βρήκαν εάν η τοξίνη είχε επιζήμια αποτελέσματα σε αυτά τα όργανα.

Οι συγκεκριμένοι ερευνητές βρήκαν ότι το δομοΐκό οξύ καταστρέφει τα νεφρά σε συγκεντρώσει ς που είναι 100 φορές χαμηλότερες από αυτές που προκαλούν νευρολογικές διαταραχές. Χορηγώντας σε ποντίκια διάφορες δόσεις δομοΐκού οξέος και αξιολογώντας την υγεία των νεφρών, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα νεφρά είναι πολύ πιο ευαίσθητα σε αυτή την τοξίνη από ότι στο εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν θαλασσινά είναι σε υψηλό ρίσκο για φθορά νεφρών που οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια ή αιμοκάθαρση. Ενώ αυτά τα ευρήματα χρειάζεται να γίνουν οι απαραίτητες διευκρινήσεις, οι ερευνητές θα ήθελαν να επισημάνουν εγρήγορση όσο αναφορά με τα επίπεδα του δομοΐκού οξέος σε όλα τα θαλασσινά. Επίσης, αναφέρουν ότι ο παγκόσμιος οργανισμός φαρμάκων των ΗΠΑ πρέπει να επαναπροσδιορίσει το νομικό όριο του δομοΐκού οξέος στα τρόφιμα λόγω της τοξικότητας στα νεφρά.

Πηγή:

  1. Darwin Bell, PhD, Jason Funk, PhD et al.Characterization of Renal Toxicity in Mice Administered the Marine Biotoxin Domoic Acid.Journal of the American Society of Nephrology, February 2014