Τα μικρόβια στην ενδομητριακή κοιλότητα παίζουν σημαντικό ρόλο στον αν γυναίκες μείνουν έγκυες κατά την διάρκεια προσπάθειας εξωσμωατικής γονιμοποίησης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε το Αμερικάνικο Περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

Η επιστημονική ομάδα της γυναικολογικής κλινικης του Πανεπιστημίου της Βαλένθιας της Ισπανίας βρήκε ότι τα μικρόβια που βρίσκονται στην ενδομητριακή κοιλότητα είναι τελείως διαφορετικά από αυτά στον κόλπο. Η ομάδα ανάλυσε το αποτέλεσμα της μικροβιακής ενδομητριακής κοιλότητας στην αναπαραγωγική ιατρική και συγκεκριμένα στα γυναίκες που υποβλήθηκαν σε προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Τα μικρόβια τα οποία βρήκαν οι επιστήμονες στο ενδομητριακό υγρό ήταν συνήθως γαλακτοβάκκιλοι.  Από την άλλη μεριά, γυναίκες που ήταν αρνητικές σε γαλακτοβάκκιλους δεν είχαν θετικά αποτελέσματα στις εξωσωματικές τους γονιμοποιήσεις σε σύγκριση με γυναίκες που ήταν θετικές.  Οι επιστήμονες συμπέραναν με αυτά τα θετικά αποτελέσματα ότι ήρθε η ώρα για την πλήρη διερεύνηση του μικρόκοσμου των μικροβίων που υπάρχει στην ενδομητριακή κοιλότητας της γυναίκας.

Επομένως, η θετική αυτή αξιολόγηση της έρευνας αυτής βάζει σε δίλλημα τους επιστήμονες  ένα θα χορηγούν προβιοτικά πριν την διαδικασία της εξωσωματικής και ένα αυτή η χορήγηση θα σημάνει ένα πρωτόκολλο καθοριστικό για την ρύθμιση της χλωρίδας του γυναικείου ενδομητρίου. Ότι και να γίνει οι εξελίξεις οι επιστημονικές στο κομμάτι της αναπαραγωγικής ιατρικής αναμένονται ραγδαίες.