Μετα-ανάλυση, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Psychotherapy and Psychosomatics, προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς έδειξε ότι τα αντικαταθλιπτικά, τα οποία παίρνει πολύς κόσμος καθημερινά, αυξάνουν τις πιθανότητες θανάτου κατά 33%.

Τα ευρήματα προκαλούν συζητήσεις μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και νεότεροι, παίρνουν αντικαταθλιπτικά, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το άγχος και την κατάθλιψη, που στις μέρες μας «σαρώνουν».

Είναι ευρέως γνωστό ότι η σεροτονίνη (ουσία του εγκεφάλου) επηρεάζει τη διάθεση και ότι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη αντικαταθλιπτική θεραπεία μπλοκάρει την απορρόφηση της σεροτονίνης από τους νευρώνες.

Είναι λιγότερο γνωστό, όμως, ότι όλα τα κύρια όργανα του σώματος – η καρδιά, τα νεφρά, οι πνεύμονες, το ήπαρ – χρησιμοποιούν σεροτονίνη από την κυκλοφορία του αίματος.

Τα αντικαταθλιπτικά αναστέλλουν την απορρόφηση της σεροτονίνης και σε αυτά τα όργανα και οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου, εμποδίζοντας την σωστή λειτουργία πολλών οργάνων.

Οι ερευνητές εξέτασαν 17 μελέτες που αφορούσαν 380.000 ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι οι χρήστες αντικαταθλιπτικών είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από τους μη χρήστες. Είχαν, επίσης, 14% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές.

«Ανησυχούμε πολύ με αυτά τα αποτελέσματα. Υποδηλώνουν ότι δεν πρέπει να λαμβάνουμε αντικαταθλιπτικά φάρμακα, χωρίς να κατανοούμε με ακρίβεια πώς αλληλεπιδρούν με τον οργανισμό», υπογράμμισε ο επικεφαλής ερευνητής, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας Paul Andrews, από το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά.

Μερίδα ψυχιάτρων αμφισβητεί τα ευρήματα, υποστηρίζοντας ότι τα αντικαταθλιπτικά χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια με ασφάλεια και προσφέρουν ποιότητα ζωής σε άτομα χωρίς άλλες επιλογές.

Η χρήση των αντικαταθλιπτικών έχει αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία δεκαετία. Μόνο στη Βρετανία πέρυσι συνταγογραφήθηκαν 64,7 εκατομμύρια κουτιά. Στην Αμερική τα παίρνει ένας στους οκτώ, στη Βρετανία ένας στους 11. Και στην Ελλάδα, όμως, τα αντικαταθλιπτικά «κρύβονται» στα φαρμακεία πολλών σπιτιών…

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα ήταν πολύ λιγότερο πρόθυμοι να πάρουν αυτά τα φάρμακα, εάν γνώριζαν τον αντίκτυπό τους εκτός του εγκεφάλου και τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου», είπε η έτερη συγγραφέας της μελέτης Marta Maslej.

ΠΗΓΗ: http://healthmag.gr/post/8499/ta-antikatathliptika-ayksanoyn-ton-kindyno-prowroy-thanatoy