Προς το παρόν δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία για τον κορωνοΐό COVID-19 ή άλλο μέσο προφύλαξης εκτός από την χωροταξική αποστασιοποίηση και τις ορθές πρακτικές υγιεινής.

Επίσης, δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες που να αποδεικνύουν αν η ανεπάρκεια βιταμίνης D ή η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής έχουν θετική ή αρνητική συσχέτιση με επιμόλυνση του ατόμου από τον νέο κορωνοϊό COVID-19.

Υπάρχουν όμως αρκετές μελέτες που συσχετίζουν την ανεπάρκεια βιταμίνης D με αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη αναπνευστικών παθήσεων και κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής βιταμίνης D, μπορούν να ενισχύσουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού και να προστατεύσουν ενάντια στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, μια πρόσφατη ανασκόπηση που περιλάμβανε 11.321 άτομα από 14 χώρες έδειξε ότι η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D μείωσε τον κίνδυνο οξείας αναπνευστικής λοίμωξης (ARI) τόσο σε εκείνους που είχαν έλλειψη βιταμίνης D όσο και σε άτομα με επαρκή επίπεδα. Συνολικά, η μελέτη έδειξε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μείωσαν τον κίνδυνο ανάπτυξης τουλάχιστον μιας ARI κατά 12%. Η προστατευτική επίδραση ήταν ισχυρότερη στα άτομα εκείνα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Παράλληλα, στην ανασκόπηση  διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D ήταν πιο αποτελεσματικά στην προστασία έναντι της εμφάνισης οξείας αναπνευστικής λοίμωξης όταν λαμβάνονταν καθημερινά ή εβδομαδιαίως σε μικρές δόσεις και λιγότερο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονταν σε μεγαλύτερες δόσεις, σε μεγαλύτερα διαστήματα.

Επιπλέον, η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την θνησιμότητα σε ηλικιωμένους ενήλικες, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν αναπνευστικές νόσους όπως το COVID-19.

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του κειμένου, σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να προστατεύσει το άτομο από την εμφάνιση του COVID-19. Ωστόσο, η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία σας σε γενικές λοιμώξεις και ασθένειες βλάπτοντας την ανοσοποιητική λειτουργία. Αυτό αποτελεί ένα ανησυχητικό δεδομένο, καθώς γνωρίζουμε ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού εμφανίζει ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. Ιδιαίτερα για τα ηλικιωμένα άτομα τα οποία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν πιο σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με το COVID-19.

Αναλογιζόμενοι τα παραπάνω, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να ελέγξετε τα επίπεδα βιταμίνης D -25(ΟΗ)D3- για να καθορίσετε εάν έχετε ανεπάρκεια σε αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα των εξετάσεων, η καθημερινή λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D από 1000 μέχρι και 4000 IU είναι συνήθως επαρκή για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, για όσους εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στο αίμα πιθανόν να απαιτούνται πολύ υψηλότερες δόσεις για να αυξήσουν τα επίπεδα τους σε ένα βέλτιστο εύρος.

Σημειώνεται, ότι αν και οι συστάσεις ποικίλουν αναφορικά με τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D βρίσκονται μεταξύ 30-60 ng / mL (75-150 nmol / L).

ΠΗΓΗ: https://thehealthlab.gr

Βιβλιογραφία

Kubala, 2020, Can Vitamin D Lower Your Risk of COVID-19?, available on Healthline.com

Self-Care for Common Colds: The Pivotal Role of Vitamin D, Vitamin C, Zinc, and Echinacea in Three Main Immune Interactive Clusters (Physical Barriers, Innate and Adaptive Immunity) Involved during an Episode of Common Colds—Practical Advice on Dosages and on the Time to Take These Nutrients/Botanicals in order to Prevent or Treat Common ColdsMariangela Rondanelli et al, Evid Based Complement Alternat Med. 2018; 2018: 5813095

Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant datα, BMJ 2017; 356 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.i6583 (Published 15 February 2017) Cite this as: BMJ 2017;356:i6583