Ο έλεγχος της τιμής της Ινχιμπίνης B (ή ανασταλτίνη Β)γίνεται αυστηρά την 3η ημέρα του κύκλου για να βοηθήσει στον καθορισμό της ποιότητας και της ποσότητας των ωοθηκών αποθεμάτων.

Η ανασταλτίνη B συχνά διαδραματίζει τον κυρίαρχο ρόλο στον καθορισμό του κατά πόσο ένα ζευγάρι θα μπορέσει να συλλάβει,  αλλά στις αποβολές. του 1ου τριμήνου.

Τι είναι η ανασταλτίνη B 

Η ανασταλτίνη B είναι μια ορμόνη που παράγεται από τις ωοθήκες. Η δράση της είναι στο να μειώνει τα επίπεδα της FSH που είναι η κύρια ορμόνη στο να βοηθάει τα θυλάκια να αναπτυχθούν. Τα επίπεδα της ανασταλτίνης B  μειώνονται με την ηλικία.

Η ανασταλτίνη B  εκκρίνεται απευθείας από τα μικρά σε ανάπτυξη ωοθυλάκια των ωοθηκών στη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης της ωορρηξίας-1η φάση. Τα μικρά αυτά ωοθυλάκια θα αναπτυχθούν τελικά κάποια σε ώριμα ωάρια, έτοιμα να γονιμοποιηθούν.

Ανασταλτίνη B  και γονιμότητα

Η ανασταλτίνη B  είναι συνδεδεμένη άμεσα με την γονιμότητα και τα χαμηλά επίπεδα της ανασταλτίνης B συνδέονται με :

Την παρεμπόδιση της ωοθηλακιορηξίας

Τα μειωμένα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής

Χαμηλά ποσοστά κυήσεων

Αυξημένο κίνδυνο για αποβολές

Ποιο το όφελος από την εξέταση της Ινχιμπίνης B

Δυστυχώς η ανασταλτίνη B δεν ελέγχεται από τα περισσότερα κέντρα στην Ελλάδα, έτσι δεν αξιολογείται το όφελος-το πλεονέκτημα της εξέτασης ανασταλτίνης B  και δεν λαμβάνεται υπόψη στην προγνωστική αξία του πρωτόκολλου διέγερσης και στο αποτέλεσμα της  εξωσωματικής ή φυσιολογικής προσπάθειας .

Τα οφέλη είναι μέγιστα από την εξέταση της Ινχιμπίνης B στην εκτίμηση και στην πρόγνωση για

  • Γυναίκες με πτωχή απάντηση στα φάρμακα της εξωσωματικής
  • Στο τεστ ανταπόκρισης των ωοθηκών στην πρόκληση με Clomiphene
  • Ανεξήγητη υπογονιμότητα
  • Γυναίκες μεγαλύτερη από την ηλικία των 35 ετών

Ερμηνεία των αποτελεσμάτων της ανασταλτίνης B

Φυσιολογικές τιμές είναι περίπου 45 pg/mL.Ενώ μία χαμηλή τιμή που είναι κάτω από 45 pg/mL θεωρείται μη φυσικολογική. Η χαμηλή τιμή Ινχιμπίνης B συνδυάζεται με χαμηλή πιθανότητα για επιτυχημένη κύηση και με αυξημένο κίνδυνο για αποβολές. Ενίοτε αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος με χαμηλή ινχιμπίνη B.

Θεραπεία

Περιλαμβάνει διάφορα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής που συντελούν στην αύξηση της Ινχιμπίνης B και της ποιότητας στα εναπομείναντα  ωοθυλάκια για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Βιβλιογραφία

S.L.Corson1 , 3 , J.Gutmann1 , F.R.Batzer1, H.Wallace1, N.Klein2 and M.R.Soules.  (1999) Inhibin-B as a test of ovarian reserve for infertile womenS. Human Reproduction vol.14 no.11 pp.2818-2821,

Hansen, L.M., Batzer, F.R., Gutmann, J.N. et al (1996) Evaluating ovarian reserve: follicle stimulating hormone and oestradiol variability during cycle days 2-5. Hum. Reprod., 11, 485-489.

Hofmann, G.E., Danforth, D.R. and Seifer, D.B. (1998) Inhibin-B: the physiologic basis ofthe clomiphene citrate challenge testfor ovarian reserve screening. Fertil. Steril., 69, 474-477.

Robertson, D., Burger, H.G., Sullivan, J. et al. (1996) Biological and immunological characterization of inhibin forms in human plasma. J. Clin. Endocrinol. Metab., 81, 669-776.