Έρευνα & Υγεία. Τόμος 1 τεύχος 1, Μάιος 2010, ένα σύγχρονο περιοδικό του Κωνσταντίνειου Ερευνητικού Κέντρου για την πληροφόρηση του κοινού και της επιστημονικής κοινότητας

Ενημερωτική Έρευνα & Υγεία

Η Αποκάλυψη των Μυστικών της Τελομεράσης στην Αντιγήρανση και στον Καρκίνο (σ. 4-6)

Δρ. Ιωάννης Τολιόπουλος, Μοριακός Βιολόγος, Διδάκτωρ Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή Παν. Ιωαννίνων

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει πρόσφατες εργασίες  που δημοσιεύτηκαν  σχετικά με την τελομεράση και τα τελομερή, και προτείνει μελλοντικές εργαστηριακές μελέτες για την διερεύνηση των επιπέδων της τελομεράσης που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην αντιγήρανση και στην καλύτερη αντιμετώπιση των νεοπλασιών.

Νεότερα Δεδομένα στην Διάγνωση και Θεραπεία της ΟσφυΪκής Σπονδυλικής Στένωσης (Lumbar Spinal Stenosis) (σ.8-10)

Δρ. Στέργιος Οικονομίδης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Ομοτοξικολόγος, Οζονοθεραπευτής

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει την ταξινόμηση των σπονδυλικών στενώσεων, την παθογένεια, την προέλευση της κλινικής σημειολογίας, τα κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα, στην διαφορική διάγνωση και τέλος την θεραπεία με διάφορες χειρουργικές τεχνικές.

Χοροθεραπεία: Τέχνη, Θεραπεία ή Διασκέδαση; (σ.11-13)

Ελένη Καβαζίδου, Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ και Λ.Ε.Σ.Χ., Υπ. διδάκτωρ Α.Π.Θ.

Το συγκεκριμένο άρθρο εξηγεί τι είναι η χοροθεραπεία, πως ξεκίνησε απο το παρελθόν μέχρι σήμερα και  πως μπορεί να συνεισφέρει στο μέλλον στην πρόληψη των ψυχοσωματικών νοσημάτων και στην βελτίωση της νοητικής εγρήγορσης.

Ινομυαλγία. Αιτιολογία και Θεραπευτικές Προσεγγίσεις (σ. 14-18)

Διαμαντής Κοντούλης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Το συγκεκριμένο άρθρο παρουσιάζει μια γενική ανασκόπιση στον όρο της ινομυαλγίας, την αιτιολογία της, τα κλινικά χαρακτηριστικά της, την διαφορική διάγνωσή της, και την θεραπευτική της αντιμετώπιση με διάφορους τρόπους.

Κεφίρ. Το Προβιοτικό της Ενίσχυσης της Εντερικής Χλωρίδας και της Μείωσης των Μεταλλάξεων στον Ανθρώπινο Οργανισμό (σ.20-24)

Δρ. Ιωάννης Τολιόπουλος, Μοριακός Βιολόγος, Διδάκτωρ Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή Παν. Ιωαννίνων

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες για τις ευεργητικές ιδιότητες του κεφίρ στην υγεία, καθώς επίσης εξηγεί και τον τρόπο παρασκευής του για να μπορεί ο καθένας να το καλλιεργήσει ακόμα και στο σπίτι του.

Βρογχικό Άσθμα και ο Ρόλος του Βελονισμού στη Θεραπεία του (σ.25-31)

Δρ. Μαρία Γιαννοπούλου, Ιατρός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Graz, Αυστρία

Στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται μια ιστορική αναδρομή για το βρογχικό άσθμα, αναφέρονται οι αιτίες που το προκαλούν, η διαγνωστική προσέγγισή του, και στο τέλος οι θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπισή του.

Οι Ευεργετικές Ιδιότητες της Σπιρουλίνας (σ.32-35)

Αστέριος Παπανικολάου, Φυσίατρος

Το συγκεκριμένο άρθρο κάνει μια γενική ανασκόπιση τι είναι η σπιρουλίνα, που βρίσκεται, ποιές είναι οι ιδιότητές της και αναφέρει τις πιο σημαντικές πρωτότυπες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν απο επιστήμονες παγκόσμιας εμβέλειας.

Επιστημονική Έρευνα & Υγεία

Οι Αντικαρκινικές Δράσεις του Κεφίρ στις Σειρές Κ562 και στα Λειομυοσαρκώματα Επίμυων Wistar με την τεχνολογία της Κυτταρομετρίας ροής (σ.36-39)

Τολίοπουλος Ι., Μπουγιουκλής Δ., Καλλίστρατος Η., Ευαγγέλου Α.

Φοιτητική Έρευνα & Υγεία

Ο Ρόλος των Βλαστοκυττάρων στην Περιποίηση του Δέρματος (σ.40-43)

Αλέξανδρος Οικονομίδης, Φοιτητής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Comenius, Μπρατισλάβα, Σλοβακία

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει το ρόλο των αρχέγονων κυττάρων (stem cells) στην περιποίηση του δέρματος και και τις ουσίες που ανακαλύφτηκαν και επιδρούν ευεργητικά στα βλαστοκύτταρα του δέρματος.

Αναzωογόνηση του Ηλικιωμένου Δέρματος με Τοπική Χρήση Βιταμίνης C (σ.44-47)

Μαίρη Καραγιάννη, Φοιτήτρια Βιολογίας Α.Π.Θ.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέριε για τη γήρανση του δέρματος και πως η τοπική χρήση της βιταμίνης C μπορεί να συνεισφέρει στην επιβράδυνση της γήρανσης του δέρματος.

Τελευταία Παγκόσμια Επιστημονικά Νέα (σ.48)

Νέα Μορφή Εισπνεόμενης Ινσουλίνης για Διαβητικούς

Νέα Καινούργια Επέμβαση Καρδιάς χωρίς Χειρουργείο

Παυσίπονα-Μείωση Επιπέδου Ορμονών Μείωση Πιθανότητας Καρκινογένεσης

Η Απενεργοποίηση των Ανθρώπινων Γονιδίων