Σύμφωνα με τα νέα δομένα που παρουσίασε η AstraZeneca, από τη δοκιμή AURA3,  την πρώτη τυχαιοποιημένη δοκιμή ΦάσηςIII του osimertinib έναντι της χημειοθεραπείας) το osimertinib μείωσε τον κίνδυνο εξέλιξης του μη μηκτοκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα κατά 70% και βελτίωσε την ελεύθερη εξέλιξης της νόσου επιβίωση (PFS) κατά περίπου έξι μήνες. Ενώ, οι ασθενείς με μεταστάσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα αποκόμισαν παρεμφερές όφελος με τον συνολικό πληθυσμό ασθενών όπως καταδείχθηκε σε μια προκαθορισμένη διερευνητική ανάλυση υποομάδων.

Τα δεδομένα της πρώτης τυχαιοποιημένης δοκιμής ΦάσηςIII έδειξαν ότι η θεραπεία 2ης γραμμής με osimertinib βελτίωσε την ελεύθερη εξέλιξης της νόσου επιβίωση (PFS) κατά 5,7 μήνες συγκριτικά με το διπλό σχήμα καθιερωμένης χημειοθεραπείας με βάση την πλατίνα(Λόγος Κινδύνου [HR]=0,3).Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Καρκίνο του Πνεύμονα (WCLC) στη Βιέννη, Αυστρία, το οποίο οργανώθηκε υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη του Καρκίνου του Πνεύμονα, και παράλληλα δημοσιεύθηκαν on line στο The New England Journal of Medicine.

Ο Sean Bohen, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Τμήματος Ανάπτυξης Φαρμακευτικών Προϊόντων και Επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος στην AstraZeneca, τόνισε ότι τα επιβεβαιωτικά δεδομένα ΦάσηςIII υποδηλώνουν τη δυναμική του osimertinib να αντικαταστήσει τη χημειοθεραπεία ως καθιερωμένη θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς που έχουν παρουσιάσει εξέλιξη της νόσου ακολούθως θεραπείας με αναστολέα της τυροσινικής κινάσης του υποδοχέα EGFR. Όπως είπε, καθώς ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου ο οποίος μεθίσταται στον εγκέφαλο, είναι επίσης ενθαρρυντική η διαπίστωση της δραστικότητας του osimertinib σε ασθενείς με μεταστάσεις στο κεντρικό νευρικό σύστηματων οποίων η πρόγνωση είθισται να είναι ιδιαίτερα δυσμενής.

Η ιατρός Βασιλική A.Παπαδημητρακοπούλου από το Αντικαρκινικό Κέντρο M.D. Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον των ΗΠΑ, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της AURA3 δεν είναι μόνο στατιστικά σημαντικά, αλλά και κλινικά σημαντικά διότι είναι η πρώτη φορά που ένα στοχευμένο φάρμακο όπως το osimertinib κατέδειξε βελτίωση στην ελεύθερη εξέλιξης της νόσου επιβίωση έναντι της καθιερωμένης χημειοθεραπείας με πλατίνα-πεμετρεξίδη. Σύμφωνα με τη γιατρό, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό το γεγονός ότι μπορούμε να ανακοινώσουμε τα συγκεκριμένα νέα στους ασθενείς μας, καθώς αναδεικνύουν τις σημαντικές προόδους που επιτυγχάνουμε στο πεδίο της στοχευμένης θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ο Καθηγητής Tony Mok, από το Πανεπιστήμιο του Hong Kong στην Κίνα δήλωσε ότι η υπεροχή του osimertinib ως προς την ελεύθερη εξέλιξης της νόσου επιβίωση και το ποσοστό ανταπόκρισης έναντι της χημειοθεραπείας με πλατίνα-πεμετρεξίδη υποδηλώνει ότι οδεύουμε προς την κατεύθυνση μιας νέας καθιερωμένης θεραπευτικής προσέγγισης για ασθενείς με ανθεκτική στη θεραπεία με EGFRTKI νόσο. Με τη δημοσίευση των δεδομένων της AURA3, οι κλινικοί ιατροί θα πρέπει να διενεργούν έλεγχο για την ανίχνευση της μετάλλαξης T790M προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το osimertinib χορηγείται σε ασθενείς που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επωφεληθούν.

Τα δεδομένα για την AURA3 συνάδουν με αυτά που έχουν προηγουμένως παρουσιασθεί στο πλαίσιο των δοκιμών ΦάσηςII, AURA2 και τη μελέτη επέκτασης AURA. Η συμφωνία αυτή εκτείνεται και στις εξετάσεις ιστολογικών δειγμάτων και δειγμάτων πλάσματος για την

ανίχνευση της σχετιζόμενης με την αντίσταση στη θεραπεία μετάλλαξης EGFRT790M. Στην AURA3, κατά προσέγγιση στους μισούς ασθενείς στους οποίους ανιχνεύθηκε μετάλλαξη T790M σε δείγμα καρκινικού ιστού ανιχνεύθηκε επίσης μετάλλαξη T790M στο δείγμα πλάσματος. Τα κλινικά οφέλη που αναφέρθηκαν με το osimertinib συγκριτικά με το διπλό σχήμα χημειοθεραπείας με βάση την πλατίνα ήταν ανεξάρτητα από το εάν η μετάλλαξηT790M ταυτοποιήθηκε μέσω ανάλυσης του ctDNA σε δείγμα πλάσματος ή με εξέταση ιστολογικού δείγματος. Όταν είναι εφικτό, συνιστάται εξέταση ιστολογικού δείγματος για ασθενείς με αρνητικό αποτέλεσμα στην εξέταση για T790M σε δείγμα πλάσματος.

Το osimertinib έλαβε εσπευσμένη έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τον Νοέμβριο του 2015 για τη θεραπεία ασθενών με μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ) θετικό στη μετάλλαξη T790M του υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR), ανιχνευόμενη με εγκεκριμένη από τον FDA εξέταση, οι οποίοι παρουσίασαν εξέλιξη της νόσου κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία με αναστολέα τυροσινικής κινάσης(TKI) του EGFR. Στην ΕΕ, το osimertinib έλαβε άδεια κυκλοφορίας «υπό όρους» για ενήλικες ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό EGFRT790M-θετικό ΜΜΚΠ, ανεξαρτήτως προηγηθείσας θεραπείας με EGFR-TKI από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) τον Φεβρουάριο του 2016.

Επιπροσθέτως, το osimertinib έλαβε έγκριση στην Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2016 για τη θεραπεία ασθενών με θετικό στη μετάλλαξη T790M του EGFR μη χειρουργήσιμο ή υποτροπιάζοντα ΜΜΚΠ ο οποίος είναι ανθιστάμενος στη θεραπεία με EGFRTKI, και είναι υπό αξιολόγηση κατά την τρέχουσα περίοδο για ταχεία διαδικασία έγκρισης στην Κίνα, όπου σχεδόν οι μισοί ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα θεωρείται ότι φέρουν μετάλλαξη του EGFR.

ΠΗΓΗ: http://iatrikesexelixeis.gr/ygeia