Η Σοφία Τσαλουχίδου συνεργάστηκε στο Dimorfipa University of Bologna της Ιταλίας με επικεφαλής τον καθηγητή Cοcchi που μελετά το ρόλο των λιπαρών οξέων στις νευροψυχιατρικές και καρδιαγγειακές διαταραχές, την πιθανότητα σύνδεσης των παθολογιών αυτών, τον ειδικό ρόλο του οξειδωτικού στρες στην παθογένεση τους και της επισήμανσης βιολογικών δεικτών που επαληθεύουν μέσω της χρήσης των τεχνητών νευρωνικών δικτύων τις διαταραχές αυτές.

Επισκέπτης ερευνητής στοMRC ClinicalSciencesCenter, HammersmithHospital, Imperial College Λονδίνο UK μελετά, με επικεφαλής τον καθηγητή BasantPuri μέσω της σειριακής δομικής ανάλυσης μαγνητικής τομογραφίας και φασματοσκοπίας μαγνητικού συντονισμού πρωτονίων και 31-φωσφόρου, τα λιπαρά οξέα του εγκεφάλου και τη σχέση τους στη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (σύνδρομο χρόνιας κόπωσης), διάσπαση προσοχής (ADHD), στην ασθένεια του Huntington (χορεία)και στους εγκληματολογικούς ασθενείς με σχιζοφρένεια.

Επιστημονικός συνεργάτης μέχρι σήμερα στο τμήμα Φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ. Μέλος της Academy Nutritional Medicine UK,της αποδόθηκε η ιδιαίτερη τιμή να παρουσιάσει το ερευνητικό της έργο στην Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο. Στα Πανεπιστήμια Unica του Κάλιαρι Ιταλία και Complutense της Μαδρίτης Ισπανία, της δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσει στις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και το ρόλο της διατροφής στην ψυχοσωματική υγεία του ανθρώπου.

Έχει πλούσια εκπαιδευτική εμπειρία σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και επαγγελματίες υγείας, τόσο σε θέματα που αφορούν σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις στις νευροψυχιατρικές διαταραχές όσο και στην κλινική φυτοθεραπεία. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει επιστημονικές  δημοσιεύσεις αλλά και ποιητικές, στην Ιταλική και Ελληνική γλώσσα, με βραβεύσεις και σε παγκόσμιο επίπεδο.