Δρ. Ιωάννη Τολιόπουλος, Μοριακός Βιολόγος, Φυσιολόγος, Βιοανοσολόγος Αναπαραγωγικής Ιατρικής

Την σημερινή εποχή παρατηρείται από πολλούς επιστήμονες αλλά και από απλούς πολίτες ότι υπάρχουν ενδοιασμοί όσο αφορά τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών. Και αυτό συμβαίνει γιατί έχει επικρατήσει ότι η ιδέα του εμβολιασμού, η οποία θεωρούνταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες για την δημόσια υγεία, σήμερα μπορεί να είναι επικίνδυνη αλλά και προκλητική ιδέα για πολλούς γιατρούς. Με τους περισσότερους ανθρώπους να αναγνωρίζουν τις παρενέργειες μετά από μια ένεση εμβολιασμού, οι γονείς πλέον ενδιαφέρονται στο να πάρουν μέτρα προφύλαξης ώστε να μειώσουν τα όποια προβλήματα υγείας μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον. Εάν οι γονείς αποφασίσουν να εμβολιάσουν τα παιδία τους, θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι τα παιδιά τους είναι σε πάρα πολύ καλή υγεία. Εάν ένα παιδί είναι άρρωστο ή έχει αρρωστήσει τις προηγούμενες δυο εβδομάδες, θα πρέπει να γίνει σύσταση ώστε να περιμένει για καλύτερη προσέγγιση. Εάν το παιδί είναι ιδιόρρυθμο, ιδιότροπο ή να μην είναι ο εαυτός του, αυτό μπορεί να συνεπάγεται ότι μπορεί να νοσήσει.  Ο γονέας θα πρέπει να περιμένει μέχρι να γίνει καλύτερα. Επίσης, εάν επίσης το παιδί είναι σε αντιβιοτικά, ο γονέας θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον έξι εβδομάδες μέχρι το εμβόλιο. Τα αντιβιοτικά εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα και δεν είναι ασυνήθιστο ότι τα παιδιά νοσούν ξανά μετά από λίγο καιρό. Για παιδιά τα οποία πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις, όπως αλλεργίες, έκζεμα ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις αυτιών, ο χρόνος εμβολιασμού είναι πιο πολύπλοκος.  Δυστυχώς, αρκετά παιδιά ζουν με χρόνια προβλήματα σήμερα και θεωρείται πιθανότατα ότι αυτή η κατάσταση οφείλεται ή συνδέεται σε προηγούμενα εμβόλια. Το καλύτερο που πρέπει να εφαρμοστεί είναι φυσικές θεραπευτικές προσεγγίσεις έτσι ώστε να μειωθούν αυτές οι παρενέργειες πριν και μετά τον εμβολιασμό.

Πολλοί γονείς προσπαθούν να βρουν φυσικούς τρόπους για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντισταθούν στις παρενέργειες των εμβολίων. Εάν αποφασίσουν οι γονείς να εμβολιάσουν το παιδί τους, θα πρέπει να ακολουθήσουν μια ασφαλή στρατηγική ώστε να επιμορφωθούν οι ίδιοι και να βοηθήσουν στο να εκλείψουν η να μειώσουν στο ελάχιστο τις παρενέργειες των εμβολίων. Η στρατηγική αυτή συνοψίζεται σε τέσσερα βήματα:

  1. Γίνε γνώστης της ασθένειας. Απάντησε στα ακόλουθα ερωτήματα

α. Τι είναι η ασθένεια;

β. Υπάρχουν επιπλοκές;

γ. Πως θεραπεύεται;

δ. Πόσο συχνή είναι στην περιοχή που ζείτε; Στην χώρα σας;

ε. Ποιο το ρίσκο για το παιδί να κολλήσει την ασθένεια;

  1. Πληροφορήσου για το εμβόλιο:

α. Ποια τα πλεονεκτήματα του εμβολίου;

β. Ποια τα ρίσκα;

  1. Ποιο είναι το στάνταρ πρόγραμμα των εμβολίων;

α. Να γνωρίζετε ποια είναι τα επόμενα εμβόλια κατά την επίσκεψη στο γιατρό

  1. Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει το εμβόλιο;

α. Εάν το παιδί σας είναι άρρωστο, τρενάρισε το εμβόλιο μέχρι να γίνει καλύτερα.

β. Εάν το παιδί σας έχει χρόνιες καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μίλα με τον γιατρό πριν το εμβόλιο

γ. Εάν το παιδί σας έχει πρόσφατα πάρει αντιβιοτικά, στεροειδή ή δυνατά φάρμακα που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, περιμένετε μερικές εβδομάδες μέχρι την σταθεροποίηση του παιδιού.

δ. Έλεγξε την υγεία του παιδιού πριν και μετά από το εμβόλιο. Ενημέρωσε τον γιατρό εάν το παιδί δείχνει σημάδια αναστάτωσης, δυσφορίας ή σοβαρής ασθένειας

Φυσικές Θεραπείες πριν και μετά από τα Εμβόλια

 

Επειδή τα παιδιά πρέπει να είναι υγιή όταν είναι να εμβολιαστούν, συνίσταται έχτρα ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος πριν και μετά το εμβόλιο. Οι περισσότεροι παιδίατροι προτείνουν στα παιδιά φάρμακα όπως ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη) για ρύθμιση πυρετού ή σωματικού πόνου. Όμως, πολλοί γονείς πλέον δεν θέλουν να χορηγούν φάρμακα στα παιδιά τους διότι αυτά επικαλύπτουν το πρόβλημα ή καταστέλλουν  μόνο συμπτώματα. Επίσης, οι γονείς είναι σε πιο δύσκολη θέση για να αποφασίσουν εάν υπάρχει κάποια αντίδραση στο παιδί τους και σαν αποτέλεσμα τους είναι πλέον πιο δύσκολο να βρουν το κατάλληλο φυσικό σκεύασμα ή ομοιοπαθητικό φάρμακο.

Πριν από κάθε εμβολιασμό θα πρέπει να συνίστανται από επαγγελματίες επιστήμονες υγείας φυσικές θεραπευτικές προσεγγίσεις σε παιδιά που εμβολιάζονται για να αντιμετωπίσουν τυχόν τωρινές ή μελλοντικές παρενέργειες. Συνεπώς οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται με επιστημονικές λύσεις χωρίς παρενέργειες όπως η παρακάτω λίστα:

  • BlackCurrant (μαύρο φραγκοστάφυλοφυτικό σκεύασμα γεμμοθεραπείας για γενική ενδυνάμωση που μπορεί να εναλλάσσεται με αγριοτριανταφυλλιά) (briar rose).
  • BriarRose (αγριοτριανταφυλλιάφυτικό σκεύασμα γεμμοθεραπείας για παιδικές ασθένειες ή ενίσχυση του ανοσοποιητικού  συστήματος).

Και/ή

 

  • ΒιταμίνηC(για παιδιά μικρότερα από 2 έτη: 100 mg δύο φορές ημερησίως-για παιδιά άνω των δύο ετών 250 mg δυο φορές ημερησίως).

  • Φυσική γενική ενδυνάμωση ανοσοποιητικού για παιδιά με βιολογικά σκευάσματα

 

Επίσης, συνίσταται αμέσως μετά το εμβόλιο την ίδια μέρα τα ακόλουθα ομοιοπαθητικά:

 

  • Ledumpalustre 30C –3 σφαιρίδια μια ώρα πριν το εμβόλιο και 2 δόσεις μετά το εμβόλιο (κάθε 12 ώρες).
  • Thujaoccidentalis 30C –για τις παρενέργειες των εμβολίων 3 σφαιρίδια 2 φορές την ημέρα για τις ημέρες μετά το εμβόλιο.
  • Chamomilla30C- 3 σφαιρίδια εάν χρειαστεί μετά το εμβόλιο.
  • Arnicamontana 30C, για τοπικό πρήξιμο ή μούδιασμα 3 σφαιρίδια δυο φορές την ημέρα για δυο ημέρες μετά το εμβόλιο.

ΠΗΓΗ: .www.inspiredparentingmagazine.com, summer 2008, Volume 1, Issue 2,  Pages 37-38.