Το τμήμα Defense’s Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) χρηματοδότησε με 2.5 εκατομμύρια δολάρια το εθνικό εργαστήριο Lawrence Livermore (LLNL) για την ανάπτυξη εμφυτεύσιμης συσκευής νευρώνων για την καταγραφή και διέγερσης νευρώνων του εγκεφάλου για την ανάκτηση της μνήμης.

Η έρευνα χτίζει στην κατανόηση ότι η μνήμη είναι μια διεργασία κατά την οποία νευρώνες σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου κωδικοποιούν πληροφορίες, τις αποθηκεύουν και τις επανακτούν. Συγκεκριμένοι τύποι ασθενειών και τραυματισμών, Αλτζχάιμερ, επιληψίας, διακόπτουν την διαδικασία της μνήμης και προκαλούν την απώλειά της.

Ο σκοπός του εθνικού εργαστηρίου (LLNL) σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) είναι να αναπτύξει μια συσκευή η οποία μπορεί να καταγράφει σε ζωντανό χρόνο την διέγερση νευρικών ιστών για την γεφύρωση κενών σε τραυματισμένο εγκέφαλο και την επανάκτηση την εξατομικευμένης ικανότητας να δημιουργήσουν νέες μνήμες.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα του DARPA’s Restoring Active Memory (RAM). Συγκεκριμένα, η νευρολογική ομάδα θα επιδιώξει να αναπτύξει ένα σύστημα νευροδιέγερσης (ένα έξυπνο ηλεκτρονικό σύστημα να διεγείρει νευρώνες το οποίο θα διερευνά περιοχές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με μνήμη για την κατανόηση δημιουργίας νέων μνημών. Η συσκευή θα κατασκευαστεί στο κέντρο LLNL’s Center.

Ο επικεφαλής του προγράμματος Satinderpall Pannu αναφέρει «πρόσφατα, δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για απώλεια μνήμης ειδικά για καταστάσεις τραυματισμών του εγκεφάλου. Είναι τεράστια ευκαιρία για την κατασκευή ιατρικών συσκευών που θα φέρουν επανάσταση στον χώρο της υγείας». Το LLNL θα αναπτύξει μια μίνι συσκευή, η οποία είναι ασύρματη και χρονικά εμφυτεύσιμη στου ασθενή τον εγκέφαλο. Η συσκευή θα εμφυτεύεται στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου (τμήμα που σχετίζεται με τη μνήμη) και θα επιτρέπει διέγερση και καταγραφή σε 64 κανάλια που θα βρίσκονται σε υψηλής πυκνότητας ηλεκτρόδια. Γενικά, όλη αυτή η τεχνολογία θα στηρίζεται σε τρισδιάστατη απεικόνιση. Η συσκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί και να είναι έτοιμη για κλινικές μελέτες το 2017.

ΠΗΓΗ: The above story is based on materials provided by DOE/Lawrence Livermore National LaboratoryNote: Materials may be edited for content and length.