Όσο η τεχνολογία προοδεύει μέρα με τη μέρα, το θετικό σήμερα είναι ότι επιστήμονες και μηχανικοί κατάφεραν να αναπτύξουν μια συσκευή χαμηλού κόστους που θα βοηθήσει παθολογοανατόμους να διαγνώσουν καρκίνο του παγκρέατος νωρίτερα και γρηγορότερα. Το πρωτότυπο μπορεί να εκτελέσει τα βασικά βήματα της βιοψίας βασιζόμενο στη μεταφορά υγρού αντί τα ανθρώπινα χέρια να χειριστούν τον ιστό. Αυτό το πρωτότυπο της συσκευής έχει και καμπυλωτά και κανάλια σε ευθεία για μεταφορά ιστού για βιοψία. Το υλικό σιλικόνης που εμπεριέχεται είναι ελαφρύ, ευκίνητο και διαφανές.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ολέθρια ασθένεια. Τουλάχιστον το 94 τις εκατό από τους ασθενείς πεθαίνουν μέσα στην πενταετία και το 2013 κατατάχθηκε σε ένα από τους χειρότερους τύπους καρκίνου. Εξετάσεις ρουτίνας για καρκίνους του μαστού, εντέρου και πνεύμονα έχουν δείξει βελτίωση σε θεραπευτικό σχήμα με την εξέλιξη της επιστήμης. Όμως, επειδή είναι ελάχιστα γνωστό για την συμπεριφορά του καρκίνου του παγκρέατος, ασθενείς συχνά λαμβάνουν διάγνωση όταν είναι πλέον αργά.

Πρόσφατα, το πανεπιστήμιο του Ουάσιγκτον ανέπτυξε μια χαμηλού κόστους συσκευή, ο οποία θα βοηθούσε παθολογοανατόμους να διαγνώσουν καρκίνο του παγκρέατος νωρίτερα και γρηγορότερα. Η επιστημονική ομάδα παρουσίασε τα αρχικά της αποτελέσματα το Φεβρουάριο του 2014 σε παγκόσμιο συνέδριο στις ΗΠΑ και πρόσφατα τα επισημοποίησε με πατέντα ως την πρώτη γενεά συσκευών και μελλοντικών επιτευγμάτων τεχνολογίας. Αυτή η νέα τεχνολογία μπορεί να κάνει πιο γρήγορη διάγνωση και να αποφασίζει με ακρίβεια πόσο διηθητικός είναι ο καρκίνος οδηγώντας σε βελτίωση της διάγνωσης από ότι στο παρελθόν.

Η νέα τεχνολογία θα αυτοματοποιήσει και θα διαμορφώσει αεροδυναμικά το καθημερινό πρωτόκολλο και τον διαδικαστικό χρόνο σε ένα εργαστήριο παθολογοανατομίας για την διάγνωση του καρκίνου. Μέχρι σήμερα, ο γιατρός έπαιρνε το δείγμα της βιοψίας, το έστελνε σε εργαστήριο όπου κόβονταν σε λεπτά τεμάχια, το έβαφε και το έβαζε σε πλακάκια, και μετά γίνονταν η οπτική ανάλυση για ανωμαλίες.

Από την άλλη μεριά, η τεχνολογία του πανεπιστημίου του Ουάσιγκτον κάνει όλη την διαδικασία και αναλύει όλο τον ιστό σε τρισδιάστατη ανάλυση, η οποία προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα σε κυτταρικό επίπεδο στον όγκο. Η διαφορά με την κλασσική μέθοδο είναι όταν τεμαχίζεις το κομμάτι ιστού, χάνεις την πληροφορία για αυτό. Εάν κρατήσεις ανέπαφο τον αρχικό ιστό της βιοψίας, μπορείς να διακρίνεις όλη την εικόνα της ανώμαλης κυτταρικής αυξητικής κατάστασης. Επίσης, μπορείς να δεις συνδέσεις, κυτταρική μορφολογία, και δομή όπως φαίνεται στο σώμα.

Η ερευνητική ομάδα κατασκευάζει μια συσκευή σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας που επιτρέπει ένα κομμάτι του ιστού να περάσει μέσα από μικροσκοπικά κανάλια και μεσα από συγκεκριμένα βήματα πηγαίνει σε καλύτερη κλίμακα στο εργαστήριο. Ερευνητές αναφέρουν ότι με την συσκευή αυτή ελπίζουν να συνδυάσουν όλα τα βήματα σε μια ρομποτική συσκευή για καθημερινή χρήση στο εργαστήριο. Το τελικό πλεονέκτημα θα είναι η διάγνωση του καρκίνου σε λίγα μόνο λεπτά.

Πηγή: The above story is based on materials provided by University of Washington. The original article was written by Michelle Ma. Note: Materials may be edited for content and length