Author Archive


20/09/2017

Στην 6η ζωντανή εκπομπή ο Δρ. Τολιόπουλος Ιωάννης θα παρουσιάσει τις επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας στην υγείας μας την ερχόμενη Παρασκευή στις 22 Σεπτεμβρίου στις 14:00.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή στους ακόλουθους συνδέσμους

https://taxo-parei-sto-kranio.com

https://www.youtube.com/c/Taxo-parei-sto-kranioGr/live

https://www.konstantinioncenter.org

Ένα θέμα απαραίτητα ειδικά για γονείς που έχουν παιδιά και τα δίνουν κινητά τηλέφωνα σε μικρές ηλικίες.

Ένα θέμα που πρέπει να τους προβληματίσει πάρα πολύ.

Ένα θέμα που πλέον έχουν βγεί μελέτες και είναι στην αρχή του.

Ένα θέμα πού είναι βάση για την διατήρηση της καλής υγείας.

Εσύ θα μείνεις ανενημέρωτος?

Μην το χάσεις εάν θέλεις να προφυλάξεις τα παιδιά σου.

Category : Ανακοινώσεις | Blog

18/09/2017

Η διατροφή που επιλέγουμε μπορεί γενικώς να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μας και εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί η πνευματική μας λειτουργία.Στο πλαίσιο μιας νέας επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση NeuroImage, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι κατάφεραν να εντοπίσουν μια ομάδα τροφών που ωφελεί σημαντικά τη γνωστική απόδοση –την εξυπνάδα δηλαδή– και να περιγράψουν τους μηχανισμούς μέσω των οποίων συμβαίνει αυτό.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, οι τροφές που είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFAs) συνδέονται με την ευφυΐα και η σχέση αυτή καθοδηγείται από την επίδραση των λιπαρών στην οργάνωση του δικτύου προσοχής και συγκέντρωσης του εγκεφάλου.

Προϊόντα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι τα εξής:
– ελιές & ελαιόλαδο
– ξηροί καρποί (αμύγδαλα, κάσιους, πεκάν, μακαδάμια) & βούτυρα από ξηρούς καρπούς (π.χ. φιστικοβούτυρο)
– λάδι κανόλα
– αβοκάντο
– σουσάμι
– πασατέμπος

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ευεργετικά για τον εγκέφαλο έπειτα από αναλύσεις που πραγματοποίησαν σε 99 υγιείς ενήλικες, μελετώντας τα επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα τους, τα ευρήματα μαγνητικής τομογραφίας και τα αποτελέσματα ενός τεστ γενικής ευφυΐας.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/2017/31492/#ixzz4sY71nFxT

Category : Ανακοινώσεις | Blog

13/09/2017

Ο προστάτης είναι ένας αδένας του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Ο προστάτης παράγει και αποθηκεύει ένα συστατικό του σπέρματος και βρίσκεται στην πύελο, κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό. Ο προστάτης περιβάλλει τμήμα της ουρήθρας, του σωλήνα που αδειάζει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη. Ένας υγιής προστάτης είναι περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού. Λόγω της θέσης του προστάτη, η ροή των ούρων μπορεί να επιβραδυνθεί ή να διακοπεί εάν ο προστάτης αυξηθεί πολύ σε μέγεθος.

Ο καρκίνος του προστάτη δημιουργείται στους ιστούς του προστάτη. Μετά τον καρκίνο του δέρματος, εκείνος του προστάτη είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στους άνδρες.

Στην πλειονότητα των ανδρών με καρκίνο του προστάτη, η νόσος αναπτύσσεται πολύ αργά. Η πλειονότητα των ανδρών με χαμηλού βαθμού, πρώιμο καρκίνο του προστάτη (το οποίο σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν βρεθεί μόνο στον προστατικό αδένα και δεν έχουν κάνει μετάσταση) ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη διάγνωσή τους με τον καρκίνο.

Καρκίνος του προστάτη: Πρώιμα συμπτώματα

Ο καρκίνος του προστάτη συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα για πολλά χρόνια. Μέχρι τη στιγμή που εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, η νόσος μπορεί να έχει εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη. Όταν, ωστόσο, υπάρχουν πρώιμα συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Δυσκολία στην ούρηση.
Δυσκολία στην έναρξη της ροής των ούρων ή/και στην διακοπή της ροής των ούρων.
Ανάγκη συχνής ούρησης, ιδιαίτερα τη νύχτα.
Ασθενής ροή των ούρων.
Ροή των ούρων που ξεκινά και σταματά.
Πόνος, ή κάψιμο κατά την ούρηση.
Δυσκολία στύσης.
Αίμα στο σπέρμα, ή στα ούρα.
Συχνοί πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης, τους γοφούς, ή τους μηρούς.
Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα του καρκίνου, αλλά πιο συχνά είναι συμπτώματα μη-καρκινικών παθήσεων. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας και να κάνετε τις εξετάσεις που εκείνος θα σας συστήσει.

Τι άλλες παθήσεις του προστάτη μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως αυτά;

Καθώς οι άνδρες γερνούν, ο προστάτης τους μπορούν να μεγαλώσει και να μπλοκάρει τη ροή των ούρων ή να παρεμποδίσει τη σεξουαλική λειτουργία. Αυτή η κοινή πάθηση, που ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ), δεν είναι καρκίνος, αλλά μπορεί να προκαλέσει πολλά από τα ίδια συμπτώματα, όπως ο καρκίνος του προστάτη. Αν και η ΚΥΠ δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή του ατόμου, μπορεί να απαιτεί θεραπεία με φάρμακα, ή χειρουργική επέμβαση για να εκμηδενιστούν τα συμπτώματα. Μία μόλυνση, ή φλεγμονή του προστάτη, που ονομάζεται προστατίτιδα, μπορεί επίσης να προκαλέσει πολλά από τα ίδια συμπτώματα, όπως ο καρκίνος του προστάτη.

Μπορεί ο καρκίνος του προστάτη να εντοπιστεί, προτού ένας άνδρας έχει συμπτώματα;

Ναι. Δύο εξετάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Το ένα είναι η δακτυλική εξέταση, στην οποία ένας γιατρός αισθάνεται τον προστάτη μέσω του ορθού για να εντοπίσει τυχόν σκληρές, ή παραμορφωμένες περιοχές στον προστατικό αδένα.
Το άλλο είναι ένα τεστ αίματος που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση μιας ουσίας που παράγεται από τον προστάτη και ονομάζεται ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA).
Μαζί, αυτές οι δύο εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν πολλούς “σιωπηρούς” καρκίνους του προστάτη, που δεν έχουν προκαλέσει ακόμα συμπτώματα. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι άνδρες άνω των 50 ετών να κάνουν τακτικά αυτές τις εξετάσεις. Αν ο καρκίνος του προστάτη εντοπιστεί εγκαίρως, προτού τα καρκινικά κύτταρα κάνουν μετάσταση, τότε οι πιθανότητες μακροχρόνιας επιβίωσης μετά τη διάγνωση είναι πολύ μεγάλες.

ΠΗΓΗ:www.docmend.gr

Category : Ανακοινώσεις | Blog

8/09/2017

Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας ενός συγκεκριμένου είδους σοκολάτας, μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με τα ευρήματα Ιταλών επιστημόνων.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πίζα με επικεφαλής την καρδιολόγο Ροζέλα Ντι Στέφανο μελέτησαν την επίδραση της μαύρης σοκολάτας που ήταν εμπλουτισμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην πρόοδο της αθηροσκλήρωσης σε υγιή άτομα με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου.

Στην τυχαιοποιημένη μελέτη, 26 άτομα (14 άνδρες και 12 γυναίκες) με τουλάχιστον τρεις καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου (μεταξύ των οποίων, κάπνισμα, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση και οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου) έτρωγαν καθημερινά μια μπάρα μαύρης σοκολάτας (40 γραμ.) που περιείχε 10% έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μια πλάκα μαύρης σοκολάτας που περιείχε 2,5% αποξηραμένα μήλα, με τυχαία σειρά για 28 ημέρες.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης μέσω αλλαγών της αρτηριακής πίεσης, του λιπιδαιμικού προφίλ κ.α. Επίσης συλλέχθηκαν δείγματα αίματος και ούρων, ενώ καταγράφηκε ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το κάπνισμα, η αρτηριακή πίεση και το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα.

Από την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι η εμπλουτισμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μαύρη σοκολάτα σχετίστηκε με σημαντική αύξηση των επιπέδων των κυκλοφορούντων ενδοθηλιακών προγονικών κυττάρων και είχαν μειωθεί τα επίπεδα της καρνιτίνης και του ιππουρικού οξέος, συγκριτικά με την αρχή ή με την κατανάλωση σοκολάτας εμπλουτισμένης με μήλο. Επίσης, σχετίστηκε με σημαντικά αυξημένη HDL («καλή» χοληστερόλη) και μειωμένη αρτηριακή πίεση.

«Η υγιεινή διατροφή είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Τα φρούτα και τα λαχανικά οφείλουν τις προστατευτικές τους ιδιότητες στις πολυφαινόλες, οι οποίες όμως υπάρχουν και στο κακάο και το ελαιόλαδο», είπε η Δρ Ροσέλα Ντι Στέφανο.

«Η κατανάλωση της εμπλουτισμένης μαύρης σοκολάτας συντέλεσε σε τροποποίηση του μεταβολισμού με πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την καρδιαγγειακή υγεία εντός τεσσάρων εβδομάδων», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Βαρκελώνη, και στην ηλεκτρονική έκδοση του European Heart Journal.

ΠΗΓΗ: http://www.onmed.gr

Category : Ανακοινώσεις | Blog

5/07/2017

Ταχεία Έγκριση με βάση το ποσοστό ανταπόκρισης του όγκου και τη διάρκεια της ανταπόκρισης έλαβε μπριγκατινίμπη για την θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με θετικό για κινάση αναπλαστικού λεμφώματος (ALK+) μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ) οι οποίοι έχουν εκδηλώσει εξέλιξη υπό κριζοτινίμπη ή εμφανίζουν δυσανεξία σε αυτό το φάρμακο.

Να σημειωθεί ότι η μπριγκατινίμπη, η οποία είχε προηγουμένως λάβει Χαρακτηρισμό Καινοτόμου Θεραπείας από τον FDA (Breakthrough Designation), είναι θεραπεία που λαμβάνεται μία φορά καθημερινά από το στόμα με ή χωρίς τροφή.

Όπως ανέφερε ο D. Ross Camidge, M.D., Ph.D., διευθυντής ογκολογίας θώρακα στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, τα τελευταία χρόνια, οι αναστολείς της ALK έχουν φέρει επανάσταση στις θεραπευτικές επιλογές για τα άτομα με προχωρημένο ALK+ μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Παρά ταύτα, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για πρόσθετους αναστολείς της ALK όπως η μπριγκατινίμπη, οι οποίοι έχουν διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας και ενδέχεται να αντιμετωπίζουν τους μηχανισμούς κλινικής αντίστασης προς την κριζοτινίμπη, όπως η εξέλιξη του νοσήματος στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η μελέτη ALTA έδειξε ότι η μπριγκατινίμπη ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική μετά την κριζοτινίμπη στην πλειονότητα των ασθενών που έλαβαν 180 mg μία φορά καθημερινά με επταήμερο εισαγωγικό σχήμα 90 mg μία φορά καθημερινά με επίτευξη συνολικής ανταπόκρισης και διάμεση διάρκεια της ανταπόκρισης μεγαλύτερη από ένα έτος. Σημαντικό είναι ότι αξιοσημείωτη ήταν επίσης η έκταση της δραστικότητας μεταξύ των ατόμων με εγκεφαλικές μεταστάσεις.

Η Bonnie Addario, ιδρύτρια και πρόεδρος του Ιδρύματος Addario για τον Καρκίνο του Πνεύμονα (ALCF) τόνισε ότι, για τους ασθενείς με ALK+ μεταστατικό ΜΜΚΠ που έχουν εκδηλώσει εξέλιξη υπό κριζοτινίμπη ή εμφανίζουν δυσανεξία σε αυτό το φάρμακο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα της εξέλιξης της νόσου και τις δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις των εγκεφαλικών μεταστάσεων, η έγκριση της μπριγκατινίμπης προσφέρει μια νέα ελπίδα.

Η ταχεία ανάπτυξη της μπριγκατινίμπης οφείλεται στην αφοσίωση πολλών ερευνητών και κλινικών επιστημόνων που σχεδίασαν προσεκτικά και ανέπτυξαν αυτό το νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση των ιατρικών αναγκών του πληθυσμού των ασθενών με ALK+ ΜΜΚΠ που ήταν ακάλυπτες. Κυρίως, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ασθενείς και τις οικογένειες που συμμετείχαν στις κλινικές μελέτες, σύμφωνα με τον Andy Plump, M.D., Ph.D., Επικεφαλής Ιατρικός και Επιστημονικός Σύμβουλος της Takeda.

ΠΗΓΗ: http://iatrikesexelixeis.gr/ygeia/

Category : Ανακοινώσεις | Blog

20/06/2017

Δρ. Τολιόπουλος Ιωάννης, Μοριακός Βιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Φυσιολογίας, Μεταδιδάκτωρ της Ανοσολογίας της Αναπαραγωγικής Ιατρικής

Δρ. Παπαγεωργίου Σπυρίδων, Χειρουργός Γυναικολόγος Μαιευτήρας, Ειδικός στην Υπογονιμότητα

Τα φυσικά κυτταροκτόνα κύτταρα ή ΝΚ κύτταρα (Natural killer cells) αποτελούν τον πιο σημαντικό υποπληθυσμό των λεμφοκυττάρων των λευκών αιμοσφαιρίων για την άμυνα του οργανισμού από εισβολείς όπως βακτήρια, ιούς, και καρκινικά κύτταρα.

Ο πληθυσμός των ΝΚ κυττάρων στον καθένα από εμάς είναι συγκεκριμένος με όρια που επιτρέπουν τον οργανισμό να αντιδράσει φυσιολογικά σε περίπτωση απειλής του από εξωγενείς παράγοντες.

Όμως, στο θέμα της αναπαραγωγικής διαδικασίας, τα νούμερα των ΝΚ κυττάρων δεν είναι τα ίδια που πρέπει να είναι σε ένα άτομο για παράδειγμα που πάσχει από καρκίνο ή αυτοάνοσο νόσημα. Μάλιστα το διαγνωστικό πάνελ των ΝΚ κυττάρων δεν είναι μόνο ο αριθμός τους στο περιφερικό αίμα, αλλά βασικός αριθμός είναι τα ενδομητριακά κύτταρα και η επιθετικότητα ή λειτουργικότητα των ΝΚ κυττάρων. Με άλλα λόγια υπάρχουν 3 δείκτες οι οποίοι είναι χαρακτηριστικοί στην αναπαραγωγική ιατρική που πρέπει να αξιολογούνται και μάλιστα τα νούμερα είναι ξεχωριστά και διαφορετικά από τα όρια που δίνουν κάποια μικροβιολογικά εργαστήρια.  Άρα η μεθοδολογία και η αξιολόγισή των ΝΚ κυττάρων στην υπογονιμότητα είναι τελείως διαφορετικοί και απαιτεί εξειδικευμένο ιατρικό επιστημονικό επιτελείο για να το πραγματοποιήσει με αξιοπιστία και υπευθυνότητα.  Οποιοσδήποτε από τους 3 δείκτες των ΝΚ κυττάρων όταν είναι υψηλός, είναι ικανός να μην αφήσει το εν δυνάμει έμβρυο να εμφυτευτεί στην μήτρα είτε φυσιολογικά είτε με την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η θεραπεια με intralipid 20% γίνεται σε συγκεκριμένη δοσολογία ανάλογα με το διαγνωστικό αποτέλεσμα ή χορήγησή της γίνεται ενδοφλέβια σε 30 λεπτά ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ (εκτός από αλλεργία στην σόγια) και η επαναχορήγησή της γίνεται από 6 έως 8 εβδομάδες. Οποιαδήποτε υπερβολή στην δοσολογία, στον χρόνο χορήγησης και επαναληψιμότητας οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα δηλαδή αντι για την καταστολή των ΝΚ κυττάρων, την αύξησή τους με αποτελέσματα το πρόβλημα να παραμένει.

Σημείωση: To intralipid χορηγείται ΜΟΝΟ από εξειδικευμένο προσωπικό

Category : Ανακοινώσεις | Blog

14/06/2017

Σαράντα νέα γονίδια που σχετίζονται με την ανθρώπινη νοημοσύνη ανακάλυψε ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ανεβάζοντας σε 52 τον συνολικό αριθμό που έχει ανακαλυφθεί έως σήμερα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Genetics οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Στατιστικής Γενετικής Ντανιέλ Ποστχιούμα του Πανεπιστημίου Vrije του Άμστερνταμ, επαναξιολόγησαν στοιχεία από 13 ήδη δημοσιευμένες γενετικές έρευνες σχετικές με τη νοημοσύνη, που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 80.000 ανθρώπους, τόσο παιδιά όσο και ενηλίκους.

Εντόπισαν 52 γονίδια, εκ των οποίων τα 40 για πρώτη φορά. Τα περισσότερα από αυτά εκφράζονται στον εγκέφαλο και ρυθμίζουν την ανάπτυξη των νευρώνων. Κάποια άλλα σχετίζονται με την μεγαλύτερη διάσταση του κεφαλιού του νεονγού κατά τη γέννα, με την μακροζωία και με τον αυτισμό. Ακόμη, τα εν λόγω γονίδια εμφανίζονται συχνότερα σε όσους δεν κάπνισαν ποτέ και σε όσους έχουν σταματήσει να καπνίζουν.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι η νοημοσύνη δεν είναι θέμα ούτε ενός μοναδικού γονιδίου (καθένα γονίδιο επηρεάζει ελάχιστα τη νοημοσύνη), ούτε μόνο του συνόλου των γονιδίων.

Μελέτες σε διδύμους έχουν δείξει ότι περίπου το 50% της νοημοσύνης οφείλεται σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, από τις συνθήκες κατά την ενδομήτρια ζωή και τη διατροφή τόσο του εμβρύου όσο και του μικρού παιδιού, έως τη ρύπανση (νερού, ατμόσφαιρας κ.α.) και την ανατροφή από την οικογένεια και τις συνθήκες στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Σήμερα οι γενετιστές εκτιμούν ότι τα 52 γονίδια που έχουν βρεθεί, εξηγούν μόνο το 5% περίπου της βιολογικής συνιστώσας της νοημοσύνης.

Η γενετική έρευνα για τη νοημοσύνη ανέκαθεν θεωρείτο ένα επίμαχο θέμα, καθώς ορισμένοι φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε μια νέου τύπου ευγονική, σε νέα φάρμακα τόνωσης της ευφυΐας και τελικά σε νέες διακρίσεις και ανισότητες μεταξύ των «προικισμένων» (και πλουσιότερων) και των μη προνομιούχων (νοητικά και οικονομικά).

«Υπάρχει πάντα το ζήτημα των κατά παραγγελία μωρών και πώς οι νέες γενετικές γνώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν τη νοημοσύνη. Όμως, απέχουμε ακόμη πολύ από κάτι τέτοιο και ασφαλώς δεν είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε ένα μωρό με βάση τις τωρινές μας γνώσεις», υπογραμμίζει η Δρ Ποστχιούμα. 

ΠΗΓΗ: http://health.in.gr/news

Category : Ανακοινώσεις | Blog

26/05/2017

Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως, ένας κάθε τρία δευτερόλεπτα, θα μπορούσαν να πεθαίνουν εξαιτίας της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά το 2050, προειδοποιεί σήμερα στην τελική έκθεσή της μεγάλη βρετανική μελέτη.

Ο οικονομολόγος Τζιμ Ο’Νιλ, στον οποίο η βρετανική κυβερνητική ανέθεσε τη διενέργεια της έκθεσης για την μικροβιακή αντοχή, τόνισε ότι είναι αναγκαία η ανάληψη επείγουσας δράσης ώστε να αποτραπεί «η επιστροφή της προληπτικής ιατρικής στην εποχή του Μεσαίωνα».

«Αυτό πρέπει να γίνει προτεραιότητα για όλους τους αρχηγούς κρατών, πρέπει να σταματήσουμε να παίρνουμε αντιβιοτικά σαν να είναι καραμέλες», υπογράμμισε ο Τζιμ Ο’ Νιλ, προτείνοντας την εφαρμογή σειράς μέτρων.

Η έκθεση ζητεί δραστική αλλαγή στον τρόπο χρήσης των αντιβιοτικών, των οποίων η υπερβολική κατανάλωση και η κακή χρήση ευνοούν την ανθεκτικότητα των «σούπερ-μικροβίων». Επίσης προτείνει την έναρξη μεγάλης εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κόσμου, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό «αγνοεί» τους κινδύνους, την ίδρυση ταμείου για την έρευνα ύψους δύο δισεκ. δολαρίων, τη μεγάλη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, την επιβράβευση των εργαστηρίων που θα αναπτύξουν ένα νέο αντιβιοτικό με πριμ ύψους ενός δισεκ. δολαρίων.

Από την έναρξη της μελέτης, στα μέσα του 2014, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας λοίμωξης που είχε σχέση με την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, επισημαίνει η έκθεση, η οποία εκτιμά ότι ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί κατά περίπου 10 εκατομμύρια πρόσθετους θανάτους ετησίως μέχρι το 2050, δηλαδή περισσότερους από τους θανάτους από καρκίνο σήμερα, και να κοστίσει έως και 100.000 δισεκ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία.

Η φθίνουσα δραστικότητα των αντιβιοτικών ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε τον Νοέμβριο ότι το φαινόμενο συνιστά «πολύ μεγάλο κίνδυνο» και ότι, αν δεν αναληφθεί δράση, ο πλανήτης οδεύει προς μια «μετα-αντιβιοτική εποχή, στην οποία οι συνήθεις λοιμώξεις θα μπορούν να αρχίσουν ξανά να σκοτώνουν».

Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, που ονομάζεται επίσης αντιβιοαντοχή, παρατηρείται όταν ένα βακτήριο εξελιχθεί και γίνει ανθεκτικό στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων.

ΠΗΓΗ: www.ygeiaonline.gr

Category : Ανακοινώσεις | Blog

17/05/2017

Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς προκαλεί η επαγγελματική ενασχόληση με χημικά, όπως αποσμητικά, απολυμαντικά και αποστειρωτικά, αλλά και η έκθεση σε ορισμένα επιβραδυντικά φλόγας, που χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα, που βρίσκονται κατά κόρον στην πλειοψηφία των σπιτιών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης από το Πανεπιστήμιο Yale, η έκθεση σε βιοκτόνα, όπως είναι γνωστά προϊόντα που στοχεύουν στην απολύμανση, αποστείρωση και εξουδετέρωση των δυσάρεστων οσμών, προκαλεί αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του θυρεοειδούς κατά 65%, ενώ υπερδιπλασιάζεται στους ανθρώπους, των οποίων η εργασία μπορεί να οδηγήσει σε συσωρευτική έκθεση σε αυτά, με την πάροδο του χρόνου.

Μια άλλη μελέτη, που παρουσιάστηκε στην 99η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ENDO 2017), που πραγματοποιήθηκε στο Ορλάντο της Φλόριντα, διαπίστωσε ότι ορισμένα επιβραδυντικά φλόγας, που χρησιμοποιούνται σε πολλά οικιακά προϊόντα, φαίνεται να σχετίζονται με τον πιο συνηθισμένο τύπο καρκίνου του θυρεοειδούς, τον θηλώδη (PTC).

Σύμφωνα με τον γενικό χειρουργό Δρ. Δημήτρη Βουγιουκλάκη, διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής 251 ΓΝΑ (www.drvougiouklakis.gr),  οι κακοήθειες του θυρεοειδούς διακρίνονται σε θηλώδη καρκινώματα, που αφορούν στο 80% των περιπτώσεων, σε θυλακιώδη καρκινώματα (10%), σε μυελωειδή (5-10%), σε αναπλαστικά (1-2%), σε πρωτογενή λεμφώματα και σε πρωτογενή σαρκώματα, τα οποία είναι σπάνια.

Τα καρκινώματα εκδηλώνονται πιο συχνά ως ένα ανώδυνο, ψηλαφητό οζίδιο, η ύπαρξη του οποίου γίνεται γνωστή συνήθως από τυχαίο έλεγχο. Το ιστορικό, ο κλινικός, αιματολογικός και απεικονιστικός έλεγχος, καθώς και η εκτέλεση βιοψίας με παρακέντηση μέσω λεπτής βελόνης (FNA) κρίνονται απαραίτητα βήματα για την επιβεβαίωση ή όχι της κακοήθειας. Στους προδιαθεσιακούς παράγοντες για εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς περιλαμβάνονται το γυναικείο φύλο και το οικογενειακό ιστορικό. Στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου είναι η έκθεση σε ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας είτε ως διαγνωστικό / θεραπευτικό μέσο είτε μετά από πυρηνικά ατυχήματα.

Τα στοιχεία από τις επιστημονικές μελέτες

Οι παραπάνω μελέτες προδίδουν και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, που σχετίζονται με τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Αναλυτικότερα, η πρώτη μελέτη συμπεριέλαβε δεδομένα 462 ενηλίκων με καρκίνο του θυρεοειδούς και 498 άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία που αφορούσαν τις θέσεις εργασίας που κατείχαν οι συμμετέχοντες για τουλάχιστον ένα έτος κατά τη διάρκεια της ζωής τους, τη θέση εργασίας, τα καθήκοντά τους, το όνομα της εταιρείας, τον τύπο της βιομηχανίας και τις ημερομηνίες απασχόλησής τους και κατόπιν υπολόγισαν την πιθανή έκθεση σε βιοκτόνα και φυτοφάρμακα. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με επαγγελματική έκθεση σε βιοκτόνα είχαν 48% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς, ενώ οι άνδρες είχαν περισσότερες από τριπλάσιες πιθανότητες.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, ενδεχομένως αυτές οι χημικές ουσίες να αλλοιώνουν τις θυρεοειδικές ορμόνες. Έφεραν, δε, ως παράδειγμα το Triclosan, ένα χημικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα καθαρισμού, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα δύο θυρεοειδικών ορμονών, που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και στον μεταβολισμό, και την  πενταχλωροφαινόλη, η οποία χρησιμοποιείται για τη συντήρηση του ξύλου, που, επίσης, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς σε αρουραίους. Όσον αφορά στην επαγγελματική έκθεση σε φυτοφάρμακα, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν συσχετισμό με τον καρκίνο του θυρεοειδούς.

Η δεύτερη μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα, επικεφαλής της οποίας ήταν η καθηγήτρια χειρουργικής και ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke Julie Ann Sosa, μέσω συλλογής και ανάλυσης σκόνης – ως μέτρο έκθεσης σε επιβραδυντικά φλόγας – από τα σπίτια 70 ατόμων με θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς (PTC) και 70 χωρίς καρκίνο, ανάλυσης δειγμάτων αίματος των συμμετεχόντων και αντιστοίχισης ορισμένων παραμέτρων, όπως ηλικία, φύλο και δείκτη μάζας σώματος.

Το 79% στη μελέτη ήταν γυναίκες – καθώς ο PTC τις επηρεάζει περισσότερο από ό,τι τους άνδρες – με μέση ηλικία τα 48 έτη. Από τα ευρήματα διαπιστώθηκε ότι τα υψηλότερα επίπεδα οικιακής σκόνης από δύο επιβραδυντές φλόγας συσχετίστηκαν με αυξημένες πιθανότητες του κατοίκου να έχει PTC.

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σε πολλές χώρες αξιοσημείωτη αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς και ιδιαίτερα του θηλώδους, η οποία οφείλεται τόσο στην αυξανόμενη χρήση διαγνωστικών μέσων και βιοψίας FNA, που έχουν οδηγήσει σε ανίχνευση και διάγνωση περισσότερων υποκλινικών καρκίνων του θυρεοειδούς, όσο και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Οι άνθρωποι που εκτίθενται σε βιοκτόνα και επιβραδυντικά, είτε στο σπίτι είτε σε επαγγελματικούς χώρους λόγω της δουλειάς τους, θα πρέπει είναι προσεκτικοί και να προστατεύονται. Η χρήση προστατευτικών ρούχων, μάσκας και γαντιών, κατά την επαφή τους με αυτά, επιβάλλεται. Στις περιπτώσεις, όμως, που διαγνωστεί, τελικά, καρκίνος του θυρεοειδούς, απαιτείται, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, χειρουργική επέμβαση, γνωστή ως ολική θυρεοειδεκτομή.

Εάν υπάρχουν, δε, ύποπτοι λεμφαδένες, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί ταυτόχρονα σε τραχηλικό λεμφαδενικό καθαρισμό. Προκειμένου, ωστόσο, να αποφευχθούν οι όποιες επιπλοκές, η επέμβαση θα πρέπει να εκτελεστεί από έμπειρο χειρουργό. Το θετικό είναι ότι η πρόβλεψη ίασης για τις περισσότερες μορφές καρκίνου του θυρεοειδούς είναι υψηλό. Ιδιαίτερα στον συχνότερο τύπο του, τον θηλώδη, το ποσοστό θεραπείας ξεπερνά το 90%.

Επειδή, όμως, ο καρκίνος του θυρεοειδούς δεν δίνει συμπτώματα, καλό είναι ο έλεγχος της υγείας του να εντάσσεται στο ετήσιο check up», καταλήγει ο κ. Βουγιουκλάκης.

ΠΗΓΗ: http://healthmag.gr

Category : Ανακοινώσεις | Blog