Author Archive


22/11/2017

Ελληνική τεχνική «αναστρέφει την εμμηνόπαυση». Υπόσχεται σε γυναίκες που πέρασαν πρόωρα στην εμμηνόπαυση να αποκτήσουν βιολογικά παιδιά. Τα βλαστικά κύτταρα μπορούν κάτω από το κατάλληλο βιολογικό ερέθισμα να μεταμορφωθούν σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένων και των ωαρίων. Η παρουσία βλαστικών κυττάρων στις ωοθήκες και η μετατροπή τους σε ώριμα ωοκύτταρα (ωάρια) έχει αποδειχθεί σε ποντίκια από ερευνητές του Χάρβαρντ.

Επίσης, τα βλαστικά κύτταρα έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν στις ανθρώπινες ωοθήκες γεγονός που το καθιστά πιθανό να μπορούν να μετατραπούν σε ωάρια με τη βοήθεια των αυξητικών παραγόντων που περιέχονται στα λευκά κύτταρα και αιμοπετάλια των γυναικών. Οι εγχύσεις αυξητικών παραγόντων όταν χρησιμοποιούνται για πολλούς άλλους τύπους ιατρικών θεραπειών, αποτελούνται από το ίδιο το αίμα και τα κύτταρα του ασθενούς και ονομάζεται PRP (αιμοπετάλια πλούσια στο πλάσμα) ή PDGF (αιμοπεταλιακός αυξητικός Παράγοντας).

Τι είναι οι αυξητικοί παράγοντες, πώς λειτουργούν, είναι ασφαλείς;

Οι αυξητικοί παράγοντες παράγονται φυσιολογικά από ορισμένα κύτταρα του αίματος (αιμοπετάλια και λευκά κύτταρα) όταν το σώμα τραυματίζεται, προκειμένου να επισκευαστούν με φυσικό τρόπο οι ιστοί του σώματος. Θυμάστε στην παιδική σας ηλικία έπειτα από κάποια εκδρορά στο γόνατο ένα παχύρευστο κίτρινο υγρό στη τραυματισμένη περιοχή; Αυτό ήταν στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός των αιμοπεταλίων, λευκών αιμοσφαιρίων, της πήξη του αίματος (blood clotting) και αυξητικών παραγόντων που σταματούν την αιμορραγία, προλαμβάνουν τη λοίμωξη, και τελικά θα προκαλέσουν το σχηματισμό νέου δέρματος, αιμοφόρων αγγείων, συνδετικούς ιστούς και νεύρα προς αντικατάσταση εκείνων που χάθηκαν κατά τον τραυματισμό.

Οι PRP εγχύσεις έχουν χρησιμοποιηθεί κλινικά για πολλά χρόνια από τους γιατρούς για τη θεραπεία τραυματισμών μαλακού και συνδετικού ιστού, καθώς και σε οστικά μοσχεύματα. Πολλοί επαγγελματίες αθλητές χρησιμοποιούν αυτήν τη θεραπεία για να επιταχύνουν την επούλωση των τραυματισμών τους. Οι PRP εγχύσεις χρησιμοποιούνται επίσης σε ασθενείς με εγκαύματα για να αναγεννηθεί το δέρμα ,μέχρι και σε μη χειρουργικά λίφτινγκ. Φυσικά υπάρχουν ερευνητικές μελέτες που επιβεβαιώνουν και αρνούνται την αποτελεσματικότητα της θεραπείας PRP σε πολλές και ποικίλες ιατρικές εφαρμογές της. Πάντως, ένα πράγμα για τη PRP θεραπεία που δεν έχει αμφισβητηθεί είναι η ασφάλεια της,δεδομένου οτι από το αίμα του ίδιου του ασθενούς δε μπορεί να υπάρξει μετάδοση ιών, όπως για παράδειγμα ηπατίτιδας ή HIV, όπως έχει αναφερθεί με χρήση παραγόντων από αίμα άλλων ατόμων. Επιπλέον, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν συνθετικές χημικές ουσίες να εμπλέκονται και η PRP θεραπεία είναι από το αίμα του ίδιου του ασθενούς, η πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης είναι εξαιρετικά απίθανη.

Πώς γίνεται η διαδικασία αναζωογόνησης των ωοθηκών;

Η διαδικασία της ωοθηκικής αναζωογόνησης περιλαμβάνει δύο στάδια. Αρχικά γίνεται η προετοιμασία του PRP σας. Αυτό ξεκινά με αιμοληψία, προκειμένου να αποκτηθεί μια ικανοποιητική ποσότητα αίματος. Τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια διαχωρίζονται από τα ερυθρά κύτταρα του αίματος και τον ορό με μια διαδικασία που ονομάζεται φυγοκέντρηση. Η διαδικασία αυτή διαρκεί λιγότερο από μια ώρα. Το επόμενο μέρος της ωοθηκικής αναζωογόνησης είναι η έγχυση του παρασκευάσματος στις ωοθήκες. Η κύρια διαφορά στη μελέτη μας και τη τεχνική που περιγράφεται στη προκειμένη περίπτωση είναι ότι χρησιμοποιείται μη χειρουργική προσέγγιση των ωοθηκικών εγχύσεων. Η τεχνική που έχουμε αναπτύξει για την έγχυση των κυττάρων στις ωοθήκες είναι μια μη χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει διακολπικό υπερηχογράφημα – καθοδηγούμενη έγχυση που πραγματοποιείται με αναισθησία. Η διαδικασία αυτή είναι ίδια με αυτή της ωοληψίας στην in vitro γονιμοποίηση. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, η προσέγγισή μας είναι λιγότερο επεμβατική και πιο ασφαλής. Έχουμε εκτελέσει χιλιάδες εξωσωματικές γονιμοποιήσεις με ανάκτηση ωαρίων τα τελευταία 25 χρόνια με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιπλοκών.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι και ποια τα οφέλη της διαδικασίας;

Το πλεονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι η δυνατότητα επίτευξης εγκυμοσύνης με ωάρια της ίδιας της γυναίκας, γεγονός μη εφικτό πριν τη συγκεκριμένη διαδικασία. Δεδομένου ότι αυτό αποτελεί μια καινοτόμο ιατρική θεραπεία, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, ότι θα προκύψει εγκυμοσύνη, είτε φυσικά, είτε ως αποτέλεσμα οποιασδήποτε μεταγενέστερης διαδικασίας. Οι κίνδυνοι αυτής της διαδικασίας είναι ελάχιστοι, και είναι ίδιοι με αυτούς στη διαδικασία της ωοληψίας, η οποία αποτελεί κομμάτι της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Οι πιθανές παρενέργειες είναι πόνος μετά την επέμβαση, ο οποίος συνήθως υποχωρεί σε 1-2 ώρες με φαρμακευτική αγωγή.
Οι επιπλοκές αυτές είναι σπάνιες.

Ποιοι είναι υποψήφιοι ασθενείς για αυτή τη διαδικασία;

Κάθε υγιής γυναίκα που ανήκει σε μία ή περισσότερες από τις τέσσερις παρακάτω κατηγορίες ασθενών:

  • Γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών σε εμμηνόπαυση ή προεμμηνοπαυσιακή φάση
  • Υπογόνιμες γυναίκες ηλικίας άνω των 35 με χαμηλό αριθμό αποθεματικών ωαρίων χαμηλά επίπεδα ορμονών (AntiMullerian-ΑΜΗ)
  • Γυναίκες κάτω των 35 ετών με χαμηλό αριθμό αποθεματικών ωαρίων χαμηλά επίπεδα ορμονών (AΜΗ)
  • Οι γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (POF)

Πώς γίνεται η διαδικασία αναγέννησης των ωοθηκών;

Σε γυναίκες που δεν έχουν περίοδο η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή. Στις γυναίκες που έχουν κανονική ή άστατη περίοδο, είναι προτιμότερο η διαδικασία να ξεκινήσει στην αρχή του κύκλου πριν την ανάπτυξη του ωοθηλακίου.
Τα αποτελέσματα για το αν η θεραπεία αναζωογόνησης είναι επιτυχής παρακολουθούνται μέσω των ορμονών (FSH, LH, ΑΜΗ και οιστραδιόλη) σε μηνιαία βάση σε γυναίκες χωρίς έμμηνο ρύση και κατά τη διάρκεια της περιόδου σε γυναίκες με έμμηνο ρύση για ένα χρονικό διάστημα 6 μηνών. Εάν τα επίπεδα της AMH αυξάνονται, ενώ οι FSH, LH, και τα επίπεδα οιστραδιόλης γίνονται μικρότερα, υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις πως αποδεικνύεται η αναζωογόνηση των ωοθηκών. Ακόμα και αν παρατηρηθεί αναζωογόνηση, η εγκυμοσύνη δεν είναι απαραίτητο να συμβεί, καθώς μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη φυσική σύλληψη.
«Οι ερευνητές πρέπει να κάνουν περισσότερη δουλειά έτσι ώστε να βεβαιωθούν οτι τα ωάρια που προκύπτουν είναι εντάξει», λέει ο Adam Balen της βρετανικής εταιρίας γονιμότητας.
Επίσης είναι δυνατό να γίνει έγχυση μέσα στη μητρική κοιλότητα του ίδιου παρασκευάσματος (PRP), ώστε να βοηθηθεί η πάχυνση του ενδομητρίου και η εμφύτευση των εμβρύων σε περιπτώσεις αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης ή επανειλημμένων αποβολών. Σαφώς και χρειάζονται παραπάνω δοκιμές και μελέτες ώστε να επιβεβαιωθεί η αποδοτικότητα της μεθόδου αυτής σε μεγαλύτερο αριθμό γυναικών.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Το κέντρο μας μελετάει το ενδεχόμενο της διαδικασίας αναγέννησης των ωαρίων με PRP και σύντομα το επιστημονικό της επιτελείο θα το πραγματοποιεί για να δίνει λύσεις για το γενετικό υλικό των γυναικών που βρίσκονται ένα στάδιο πριν την εμμηνόπαυση.

ΠΗΓΗ: http://www.fertilitycrete.gr

Category : Ανακοινώσεις | Blog

21/11/2017

Οι άνθρωποι που τρώνε πολλά κορεσμένα λιπαρά έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με όσους ακολουθούν λίγων λιπαρών διατροφή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα κορεσμένα λιπαρά είναι κυρίως ζωικής προελεύσεως και υπάρχουν σε αφθονία σε τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, το βούτυρο και οι κρέμες γάλακτος.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην συνδυασμένη ανάλυση δέκα προγενέστερων οι οποίες είχαν διεξαχθεί σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, σε συνολικώς 1,44 εκατομμύρια εθελοντές.

Στη διάρκεια 9,5 ετών, καταγράφηκαν 18.822 κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα.

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε πέντε ομάδες με βάση την κατανάλωση ολικών και κορεσμένων λιπαρών και σε άλλες πέντε ομάδες με βάση την κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών.

Σε σύγκριση με τους εθελοντές που δεν έτρωγαν πολλά κορεσμένα λιπαρά, όσοι έτρωγαν πολύ κόκκινο κρέας, προϊόντα κρέατος και γενικότερα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα είχαν κατά μέσο όρο 14% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα.

Η θετική συσχέτιση των πολλών κρεατικών με τον καρκίνο ήταν ισχυρότερη στους νυν καπνιστές, στους οποίους ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα ήταν αυξημένος κατά 23%, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές που ταυτοχρόνως δεν έτρωγαν πολλά κορεσμένα λιπαρά.

Επιπλέον, οι εθελοντές που έτρωγαν πολλά κορεσμένα λιπαρά είχαν ιδιαιτέρως αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν δύο συγκεκριμένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα: καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων (61% περισσότερες πιθανότητες) και μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (40% περισσότερες πιθανότητες).

Αντιθέτως, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα πολυακόρεστα λιπαρά (π.χ. ω3 και ω6 λιπαρά οξέα όπως αυτά στα ιχθυέλαια) είχαν 8% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του πνεύμονα, γράφουν οι ερευνητές στην Επιθεώρηση Κλινικής Ογκολογίας (JCO).

Τα μονοακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο) δεν φάνηκε να συσχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα.

«Αν και το ισχυρότερο μέσο προστασίας από τον καρκίνο του πνεύμονα είναι η αποφυγή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή επίσης μπορεί να παίξει ρόλο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ντάνσια Γου, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ, στη Νάσβιλ του Τένεσι.

«Η μελέτη μας έδειξε ακόμα πως η αντικατάσταση 5% των θερμίδων από κορεσμένα λιπαρά με πολυακόρεστα, μπορεί να μειώσει κατά 16% έως 17% τον κίνδυνο εμφάνισης μικροκυτταρικού καρκινώματος και καρκινώματος των πλακωδών κυττάρων αντίστοιχα. Μάλιστα το μεγαλύτερο όφελος από την αλλαγή αυτή φαίνεται ότι αποκομίζουν οι νυν και πρώην καπνιστές».

ΠΗΓΗ:http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=6&articleID=27288&la=1

Category : Ανακοινώσεις | Blog

21/11/2017

Ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του εγκεφάλου έδωσε ικανοποιητικά και πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε προκαταρκτικές μελέτες, στο ινστιτούτο Jonsson Cancer Center του Πανεπιστημίου UCLA. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Research της προηγούμενης εβδομάδας

Ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του εγκεφάλου έδωσε ικανοποιητικά και πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε προκαταρκτικές μελέτες, στο ινστιτούτο Jonsson Cancer Center του Πανεπιστημίου UCLA. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Research της προηγούμενης εβδομάδας. Το εμβόλιο, που στην αρχή μελετήθηκε για χρήση στην πρόληψη εμφάνισης όγκων, εμπόδισε εντελώς την εμφάνιση όγκων στον εγκέφαλο σε ποντίκια στο εργαστήριο. Αντιθέτως, όλα τα ποντίκια που δεν είχαν πάρει το εμβόλιο ανέπτυξαν »επιθετικούς» όγκους του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό το ποσοστό 100% είναι πολύ ενθαρρυντικό. Ωστόσο επειδή δεν είναι γνωστό ποιοί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων όγκων έτσι ώστε να τους χορηγηθεί το εμβόλιο, το επόμενο βήμα είναι να δουν αν το εμβόλιο μπορεί να εφαρμοστεί σαν θεραπευτική αγωγή σε άτομα που ήδη έχουν εμφανίσει όγκους στον εγκέφαλο.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αποτελεσματικές θεραπείες των όγκων του εγκεφάλου, καθώς κάθε χρόνο εμφανίζονται χιλιάδες τέτοιοι ασθενείς στους οποίους παρατηρείται σχεδόν 100% θνησιμότητα. Οι ασθενείς με τους πιο επιθετικούς καρκίνους δεν ζουν περισσότερο από 2 χρόνια ακόμα και μετά από χειρουργείο, χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες. Παρόλο τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του εμβολίου θα χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν να δοκιμαστεί και να εφαρμοστεί στον άνθρωπο.

Το εμβόλιο είναι σχεδιασμένο να επιταχύνει την απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στον καρκίνο του εγκεφάλου με το να εκθέσει σε αυτόν τα αντιγόνα ή συγκεκριμένες πρωτεΐνες που παράγει ο εγκεφαλικός όγκος. Κάθε όγκος παράγει αρκετά αντιγόνα που μπορεί να αναγνωριστούν από το ανοσοποιητικό σύστημα. Παρόλο που το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει και να »επιτεθεί» σε βακτήρια, ιούς και όγκους, δεν αναγνωρίζει όλα τα αντιγόνα των όγκων του εγκεφάλου. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει αυτά τα αντιγόνα μπορεί να κάνει λάθος και να θεωρήσει τα καρκινικά κύτταρα σαν κανονικά και να μην τους »επιτεθεί». Αντίθετα αν τα αναγνωρίσει θα αναγνωρίσει και τα καρκινικά κύτταρα και θα τους επιτεθεί μέχρι να τα εξαφανίσει.

Για να κάνουν το εμβόλιο οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα αντιγόνο το οποίο είναι γνωστό ότι αναγνωρίζετε από το ανοσοποιητικό σύστημα. Το αντιγόνο κλωνοποιήθηκε σε ένα γνωστό είδος βακτηρίου, το Listeria monocytogenes, το οποίο τροποποιήθηκε έτσι ώστε να μην προκαλεί καμιά ασθένεια. Τα βακτήρια λοιπόν χρησιμοποιήθηκαν σαν φορείς του συγκεκριμένου αντιγόνου. Το ανοσοποιητικό σύστημα γνωρίζει να αμύνεται απέναντι στα βακτήρια. Χρησιμοποιώντας τα σαν φορείς του αντιγόνου των καρκινικών όγκων, ο οργανισμός μαθαίνει να αναγνωρίζει και να αμύνεται και εναντίον των αντιγόνων αυτών. Ένα πρόβλημα για τα αντιγόνα αυτά είναι ότι οι διάφοροι καρκινικοί όγκοι παράγουν διάφορα αντιγόνα.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτό δεν μειώνει τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει το εμβόλιο μια και η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος για ένα είδος αντιγόνου έχει βρεθεί ότι δημιουργεί μια κατάσταση συναγερμού για όλα τα παρόμοια αντιγόνα. Έτσι πιστεύουν ότι ενεργοποιώντας τον οργανισμό εναντίον ενός αντιγόνου θα καταφέρουν να προκαλέσουν τον αμυντικό μηχανισμό απέναντι σε πολλά παρόμοια αντιγόνα που προκαλούν καρκινικούς όγκους.

Οι επιστήμονες εργάζονται τώρα στο να κατασκευάσουν τροποποιημένα βακτήρια του είδους Listeria τα οποία να είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο.

ΠΗΓΗ: http://www.sciencenews.gr

Category : Ανακοινώσεις | Blog

16/11/2017

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δοκίμασαν με επιτυχία το πρώτο τεστ αίματος, το οποίο είναι ικανό να προβλέψει με μεγάλο ποσοστό ακριβείας τον κίνδυνο μιας εγκύου γυναίκας να κάνει αποβολή ή να γεννήσει πρόωρα. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να προβλέψει αν μια γυναίκα που είναι έγκυος μόλις μιας εβδομάδας, θα αποβάλει!

Περίπου μία στις έξι κυήσεις καταλήγει σε αποβολή, ενώ σε πολλές άλλες περιπτώσεις το μωρό γεννιέται αρκετές εβδομάδες πριν από την ώρα του, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο για τη μελλοντική υγεία του. Το νέο τεστ θα βοηθήσει τους γιατρούς να ανιχνεύουν έγκαιρα τα ίχνη σοβαρών ιατρικών προβλημάτων στη μητέρα ή στο έμβρυο, έτσι ώστε να έχουν επαρκή χρόνο για να τα αντιμετωπίσουν.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ανοσολογίας του Σαν Φρανσίσκο και της κλινικής Care Fertility, έκαναν σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες «Τάιμς του Λονδίνου» και «Ιντιπέντεντ».

Οι αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ανοσοποιητικά κύτταρα γύρω από τον πλακούντα της μητέρας αποβάλλουν μια διακριτή χημική «υπογραφή» στο αίμα κατά τα πρώτα στάδια μιας επικίνδυνης εγκυμοσύνης. Το τεστ, που γίνεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, μπορεί να «πιάσει» αυτά τα μοριακά σήματα (microRNA) και στη συνέχεια, με βάση αυτά, να γίνουν οι σχετικές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η κύηση.

Τέσσερις ξεχωριστές δοκιμές σε συνολικά 160 έγκυες του υπό ανάπτυξη τεστ (το οποίο έχει περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης) έδειξαν ότι έχει σχεδόν πλήρη ακρίβεια (98%) στην πρόβλεψη ενός υπερβολικά πρόωρου τοκετού, 92% στην πρόβλεψη ενός απλώς πρόωρου τοκετού, 92% στην πρόβλεψη μιας αποβολής και 91% στην πρόβλεψη μιας μελλοντικής προεκλαμψίας.

Παρότι η έρευνα για το τεστ είναι υπό εξέλιξη, τέτοια ποσοστά επιτυχίας θεωρούνται άνευ προηγουμένου και ανώτερα από κάθε άλλη παρόμοια προσπάθεια πρόβλεψης στο παρελθόν (π.χ. εκτίμηση του κινδύνου μιας μελλοντικής αποβολής μέσω μέτρησης μιας ορμόνης). Σήμερα τέτοια τεστ γίνονται μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Άλλοι ειδικοί φάνηκαν πάντως πιο επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας τον μικρό αριθμό των γυναικών στις οποίες δοκιμάσθηκε το τεστ, γι’ αυτό ανέφεραν ότι περιμένουν να επιβεβαιωθεί η αξία του σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές. Σε κάθε περίπτωση, το τεστ δεν είναι ακόμη έτοιμο για κλινική χρήση.

ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/

Category : Ανακοινώσεις | Blog

15/11/2017

Τον Ιούνιο του 2017 προσήλθε στο κέντρο μας 35χρονη γυναίκα με τον συζύγου της ενώ είχε 4 αποβολές σε χρονικό διάστημα 2 ετών και αναζητούσε τους λόγους που έχανε τα έμβρυα στην 5η (δύο),στην 6η (ένα) και στην 7η (ένα) εβδομάδα της κύησής.  Το ζευγάρι είχε ήδη ένα κοριτσάκι 3 ετών και μετά την πρώτη γέννα της εμφανίστηκε και αυτοάνοσο νόσημα και χρειάστηκε να παίρνει φαρμακευτική αγωγή με PLAQUENIL.

Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να διευκρινίσουμε ήταν να δούμε την ποσότητα και την  ποιότητα των ωαρίων της. Μετρήθηκε αρχικά η ΑΜΗ, η οποία ήταν σε πολύ καλά επίπεδα, οπότε δεν χρειάστηκε να μετρήσουμε την ανασταλτίνη Β (inhibin B) για την ποιοτική κατάσταση του γενετικού της υλικού της γυναίκας.

Για τον σύζυγο (37 ετών), αφού είδαμε το τελευταίο σπερμοδιάγραμμα και καλλιέργεια και μετρήσαμε τον δείκτη κατακερματισμού του DNA  του σπέρματος, που ήταν στο 6% και σημαίνει εξαιρετική ποιότητα. Επίσης, ελέγξαμε τα επίπεδα της ΤSH  και της βιταμίνης D3, τα οποία ήταν φυσιολογικά.

Άρα, η διερεύνηση μας επικεντρώθηκε στο ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας.  Μετρήσαμε τα ολικά ΝΚ κύτταρα, τα ενδομητριακά ΝΚ κύτταρα, την λειτουργικότητα των ΝΚ κυττάρων, την Εμβρυοτοξικότητα (ΕΤΑ) και τον ειδικό δείκτη PLA(ειδικός στη θρομβοφιλία). Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκαν ότι η παρουσία των ενδομητριακών ΝΚ κυττάρων ήταν υψηλά (48,6%) κατά 3 φορές περισσότερο από φυσιολογικά όρια, ενώ η λειτουργικότητα των ΝΚ κυττάρων ήταν ελαφρώς αυξημένη, δηλαδή η επιθετικότητα των ΝΚ κυττάρων ήταν αχαλίνωτη για την ομαλή πορεία μιας φυσιολογικής κύησης. Η εμβρυοτοξικότητα ήταν αρνητική, ενώ ο δείκτης PLA ήταν 3 φορές μεγαλύτερος από τα φυσιολογικά επίπεδα. Ο αριθμός των ενδομητριακών ΝΚ κυττάρων ήταν από τους υψηλότερους που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε εργαστηριακό επίπεδο και συμπεράναμε ότι αυτή ήταν η κύρια αιτία για τις 4 αποβολές της γυναίκας. Το κέντρο μας χορήγησε ενδοφλέβια στοχευμένη και εξατομικευμένη θεραπεία με Intralipid(σογιέλαιο) 20%.

Μετά από συγκεκριμένη χρονική περίοδο ελέγξαμε και πάλι τους 3 δείκτες των ΝΚ κυττάρων, όπου τα αποτέλεσμα ήταν πραγματικά θεαματικά με μία και μόνο χορήγηση τα ενδομητριακά ΝΚ κύτταρα υποχώρησαν περίπου κατά 70% (στο 18%), σε σχέση με την πρώτη μέτρηση προ θεραπείας. Μετά της χορηγήθηκε άλλη μια ενδοφλέβια θεραπεία με σογιέλαιο 20%, και ενημερώσαμε το ζευγάρι ότι μετά την θεραπεία μπορεί να ξεκινήσουν προσπάθειες για να τεκνοποιήσουν. Επίσης, συστήθηκε η καθημερινή χορήγηση παιδικής ασπιρίνης. Μετά από δύο μήνες προς το τέλος του καλοκαιριού, η γυναίκα ενημέρωσε το κέντρο μας για θετικό τεστ κύησης και της χορηγήθηκε άμεσα άλλη μια δόση Intralipid 20% ενδοφλέβια για την ομαλή  ρύθμιση των ΝΚ κυττάρων στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης που είναι και το πιο επικίνδυνο ώστε να μη πάει καλά, επίσης δόθηκε και ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους λόγω του παθολογικού PLA δείκτη που διαγνώστηκε.

Σήμερα η εγκυμονούσα απέφυγε τον κίνδυνο της παλινδρόμησης και διανύει τον τέταρτο μήνα της, όπου παρακολουθείται συστηματικά από τον Δρ. Παπαγεωργίου Σπύρο, εξειδικευμένο στον προγεννητικό έλεγχο. Η εγκυμοσύνη συνεχίζεται ομαλά χωρίς καμία ιδιαίτερη επιπλοκή μέχρι σήμερα.

Συμπέρασμα: To Κέντρο μας έχει επιλύσει το θέμα των καθ’έξιν αποβολών κατά 80%-αρκετά ικανοποιητικό νούμερο- στις περιπτώσεις που διαχειριζόμαστε και να στείλουμε το ελπιδοφόρο μήνυμα στις γυναίκες που ταλαιπωρούνται ότι υπάρχει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα χωρίς να ψάχνει περαιτέρω διαγνωστικές αιτίες που είναι και ακριβές και πολλές φορές γίνονται άσκοπα. Ο λόγος επιλογής του περιστατικού αυτού για δημοσίευση είναι από την μια μεριά το αυτοάνοσο που για κάποιες ειδικότητες της ιατρικής θεωρείται δύσκολο περιστατικό τεκνοποίησης, και από την άλλη ο πολύ μεγάλος αριθμός των ενδομητριακών ΝΚ κυττάρων που προκαλούσε το πρόβλημα. Εάν δεν πραγματοποιούνταν ο εργαστηριακός επανέλεγχος των εν λόγω κυττάρων δεν θα μπορούσε να δοθεί η ακριβής δοσολογία, στα κατάλληλα χρονικά διαστήματα το Intralipid, τότε το έμβρυο και πάλι θα παλινδρομούσε. Άρα, η διάγνωση και η ρύθμιση των ΝΚ κυττάρων προ και κατά της διάρκεια της κύησης πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ από εξειδικευμένους επιστήμονες στο ευαίσθητο κομμάτι της ανοσολογίας, για την διασφάλιση στην έκβαση του θετικού αποτελέσματος στο ζευγάρι.

Category : Ανακοινώσεις | Blog

9/11/2017

Στην 8η εκπομπή του Έρευνα και Υγεία Ο Δρ. Τολιόπουλος Ιωάννης αναλύει την παχυσαρκία, την μάστιγα του αιώνα μας στοχεύοντας στις αιτίες της, στα συμπτώματα, και σε μοντέρνες, σύγχρονες θεραπείες

Category : Ανακοινώσεις | Blog

8/11/2017

Αμερικανοί ερευνητές ανέδειξαν μια νέα προστατευτική λειτουργία εγκεφαλικής πρωτεΐνης που γενετικά σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές στρατηγικές της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Experimental Medicine, ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικών Ανακαλύψεων Sanford Burnham Prebys ανακάλυψαν ότι «η πρωτεΐνη SORLA περιορίζει απευθείας την ικανότητα της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές που προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ, να διαταράξει τις νευρωνικές συνδέσεις. Πρόκειται για τον τρίτο τρόπο που η SORLA διαπιστώνεται ότι αμύνεται κατά της νευροεκφύλισης», εξηγεί ο Δρ Χουαξι Ξου.

Και προσθέτει ότι, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι το γονίδιο που κωδικοποιεί την SORLA έχει μείζονα επίδραση στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς έρχονται στο φως όλο και περισσότερες μεταλλάξεις που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ στο εν λόγω γονίδιο.

Το SORLA είναι ένα από τα πολλά γονίδια που οι μεταλλάξεις του σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ. Οι αμερικανοί ερευνητές υποψιάζονταν η SORLA, μια πρωτεΐνη-μεταφορέας που μεταφέρει τα μόρια μεταξύ κυψελοειδών διαμερισμάτων, μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από το β-αμυλοειδές. Εξάλλου έχει ήδη αποδειχθεί ότι η SORLA εξισορροπεί την παραγωγή του β-αμυλοειδούς και το εξαλείφει από τον χώρο πέριξ των νευρώνων.

Η ίδια επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η SORLA έχει την φυσική ιδιότητα να αλληλεπιδρά με τον EphA4, έναν υποδοχέα δια του οποίο το β-αμυλοειδές προκαλεί συναπτική δυσλειτουργία.

Στην παρούσα μελέτη, ο Δρ Ξου και οι συνεργάτες του τεκμηρίωσαν ότι η SORLA περιόριζε την τοξική σηματοδότηση του EphA4 από το β-αμυλοειδές. Επίσης, παρατήρησαν ότι η αύξηση των επιπέδων της SORLA σε πειραματόζωα μείωνε τη γνωστική εξασθένηση που προκαλεί το β-αμυλοειδές.

Ακόμα, πρόσεξαν ότι ο EphA4 ήταν υπερ-ενεργοποιημένος στον εγκεφαλικό ιστό των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ και αυτή η υπερδραστηριοποίηση συσχετίζεται με την μειωμένη πρόσδεση στην SORLA, απόδειξη της σχετικότητας της ανακάλυψης με την ανθρώπινη εκδοχή της νόσου.

«Αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι η πρώιμου σταδίου νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα που θα αυξάνουν τα επίπεδα της SORLA ή θα ενισχύουν την αλληλεπίδραση με τον EphA4. Έχουμε επικεντρώσει λοιπόν τη δραστηριότητά μας στην ανεύρεση αυτών των φαρμάκων», λέει ο Δρ Ξου.

ΠΗΓΗ:www.health.in.gr

Category : Ανακοινώσεις | Blog

3/11/2017

Το σωματικό βάρος των γυναικών παίζει βασικό ρόλο στην εμφάνιση της πρόωρης εμμηνόπαυσης, όπως φάνηκε από τα ευρήματα μεγάλης αμερικανικής επιστημονικής έρευνας.

Οι γυναίκες που είναι πολύ αδύνατες τώρα ή ήταν στο παρελθόν, κατά την εφηβεία τους ή στα 30 τους, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση, σε σχέση με τις γυναίκες που έχουν κανονικό βάρος ή είναι υπέρβαρες.

Πρόωρη θεωρείται η εμμηνόπαυση πριν από τα 45. Εκτιμάται ότι περίπου μία γυναίκα στις δέκα (10%) έχει πρόωρη εμμηνόπαυση, πράγμα που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς και την πιθανότητα άλλων προβλημάτων υγείας, όπως άνοιας και οστεοπόρωσης, καθώς και πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κάθλιν Σέγκντα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Άμχερστ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής «Human Reproduction», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 79.000 γυναίκες.

Διαπιστώθηκε ότι οι λιποβαρείς γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος κάτω του 18,5 είχαν κατά μέσο όρο 30% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης, σε σχέση με τις γυναίκες που ήταν απλώς αδύνατες ή κανονικού βάρους (με δείκτη 18,5 έως 22,5), σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο. Αντίθετα, οι υπέρβαρες γυναίκες με δείκτη 25 έως 30 είχαν 21% έως 30% μικρότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Οι υπερβολικά αδύνατες γυναίκες στην ηλικία των 18 ετών, οι οποίες είχαν τότε δείκτη μάζας σώματος κάτω του 17,5, στη συνέχεια είχαν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης. Ενώ οι γυναίκες με δείκτη κάτω του 18,5 στα 35 τους, είχαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο (59%).

Οι γυναίκες που έχασαν πάνω από δέκα κιλά τουλάχιστον τρεις φορές μεταξύ της ηλικίας των 18 και των 30 ετών, είχαν, επίσης, υπερδιπλάσια πιθανότητα για πρόωρη εμμηνόπαυση.

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/post/8910/o-paragontas-poy-kathorizei-thn-prowrh-emmhnopaysh

Category : Ανακοινώσεις | Blog

31/10/2017

Ερευνητές ασχολήθηκαν με το ποιες συνήθειες της καθημερινότητας μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη μας και κατέληξαν σε μια πολύ απλή και εύκολη.

Εκτός από τα σταυρόλεξα και τα παιχνίδια μνήμης, υπάρχουν πολύ πιο απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε.

Ένα από αυτά είναι οι εισπνοές, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η καλή αναπνοή, ιδίως από τη μύτη, «φρεσκάρει» τον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη μνήμη. Επιπλέον, η εισπνοή –περισσότερο από την εκπνοή– ενεργοποιεί την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την μνήμη αλλά και την ψυχική διάθεση.

Χαρακτηριστικό της έρευνας είναι το εξής: Κατά τη διάρκεια του πειράματος οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να θυμηθούν την έκφραση των προσώπων που είχαν δει. Την καλύτερη μνήμη είχαν εκείνοι που εισέπνεαν βαθιά, όταν είχαν δει αρχικά τις εικόνες. Κάποιος αναγνώριζε σωστά ένα πρόσωπο δύο δευτερόλεπτα πιο γρήγορα κατά μέσο όρο, όταν το είχε δει τη στιγμή της εισπνοής, σε σχέση με τη στιγμή της εκπνοής.

ΠΗΓΗ:www.baby.gr

Category : Ανακοινώσεις | Blog

30/10/2017

Στην 8η εκπομπή ο Δρ. Τολιόπουλος Ιωάννης Θα μιλήσει για την μάστιγα του αιώνα μας την παχυσαρκία την ερχόμενη Πέμπτη στις 2 Νοεμβρίου στις 19:00.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή στους ακόλουθους συνδέσμους

https://taxo-parei-sto-kranio.com

https://www.youtube.com/c/Taxo-parei-sto-kraniocom/live

https://www.konstantinioncenter.org

Ένα θέμα που θα γίνει πρόβλημα σε κάθε σπίτι τα επόμενα χρόνια!!

Category : Ανακοινώσεις | Blog